Kanapki bakłażanowe - jak zrobić?
1 Bakłażana kroimy na plastry grubości kromek chleba, oprószamy solą i odstawiamy na bok na przynajmniej 10 minut, żeby wypuściły wodę razem z gorzkim posmakiem.
2 W misce mieszamy wodę z mąką, żeby uzyskać ciasto podobne do naleśnikowego, tylko bardziej gęste. Dosalamy. Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerz.
3 Bakłażany osuszamy (przykładowo ocierając ręcznikiem papierowym) i obtaczamy w cieście. Pozwalamy, żeby nadmiar ciasta skapał i panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na patelni z obydwu stron do złocistego koloru.
4 Kanapki bakłażanowe można jeść same, ale też można podać je z kilkoma dodatkami: z cienkim plasterkiem żółtego sera wyłożonym na gorącego bakłażana, tak żeby się roztopił, z serkiem ricotta wymieszanym ze szczypiorkiem bądź koperkiem, z szynką sojową, na serek lub szynkę można dodatkowo położyć pomidory suszone.
Uwagi i wariacje
- Co prawda nie próbowaliśmy tego robić, ale prawdopodobnie potrawę na tej samej zasadzie można przygotować z cukinii (odpada potrzeba osalania na początku).