Kanapki gryczane - jak zrobić?
1 Przygotowanie jest bardzo proste — gotujemy kaszę gryczaną wg przepisu z opakowania w osolonej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia, żeby nam się jajka nie ścięły.
2 Następnie wbijamy jajka i mieszamy wszystko dokładnie. Możemy lekko dosolić, jeśli kasza po samym gotowaniu nie smakuje odpowiednio dobrze. Dla polepszenia wyglądu i smaku możemy dodać trochę pestek dyni.
3 Nastawiamy patelnię z tłuszczem, a gdy się rozgrzeje wykładamy kaszę łyżką/widelcem, formujemy płaskie placuszki i smażymy z obydwu stron. Najlepiej odwracać czymś płaskim, gdyż nie są super zwarte.
4 Gdy lekko przestygną, kanapki gryczane są gotowe. Używamy ich zamiast chleba do zrobienia kanapek, np. smarując masłem i kładąc na nie ser żółty i pomidora. Lub też jako placuszki – same lub z ulubionymi dodatkami.
Uwagi i wariacje
- Do takich kanapek pasują m.in, dżemy, warzywa, sery a także wędlina sojowa.
- Możemy sobie ugotować więcej kaszy i część użyć do śniadania z bakaliami.
- Kanapki gryczane to dobra propozycja dla osób stosujących dietę bez pszenicy, jak i wszystkich innych którzy dbają o zdrowie.
Inne nazwy
- Placuszki gryczane
- Kanapki z kaszy gryczanej
Nie da sie zrobic plackow, wogole nie sa zwarte i wychodzi kasza z patelni. Pozostaje dodac cebule zeby cois bylo na sniadanie.