Kanapki gryczane


Kanapki gryczane - potrzebne składniki

kasza gryczana (np. torebka 100g)

jajka (jedno spore na 100g kaszy)

pestki dyni (opcjonalnie)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)


Kanapki gryczane - jak zrobić?

1 Przygotowanie jest bardzo proste — gotujemy kaszę gryczaną wg przepisu z opakowania w osolonej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia,  żeby nam się jajka nie ścięły.

2 Następnie wbijamy jajka i mieszamy wszystko dokładnie. Możemy lekko dosolić, jeśli kasza po samym gotowaniu nie smakuje odpowiednio dobrze. Dla polepszenia wyglądu i smaku możemy dodać trochę pestek dyni.

3 Nastawiamy patelnię z tłuszczem, a gdy się rozgrzeje wykładamy kaszę łyżką/widelcem, formujemy płaskie placuszki i smażymy z obydwu stron. Najlepiej odwracać czymś płaskim, gdyż nie są super zwarte.

4 Gdy lekko przestygną, kanapki gryczane są gotowe. Używamy ich zamiast chleba do zrobienia kanapek, np. smarując masłem i kładąc na nie ser żółty i pomidora. Lub też jako placuszki  – same lub z ulubionymi dodatkami.


Uwagi i wariacje

  • Do takich kanapek pasują m.in, dżemy, warzywa, sery a także wędlina sojowa.
  • Możemy sobie ugotować więcej kaszy i część użyć do śniadania z bakaliami.
  • Kanapki gryczane to dobra propozycja dla osób stosujących dietę bez pszenicy, jak i wszystkich innych którzy dbają o zdrowie.

Inne nazwy

  • Placuszki gryczane
  • Kanapki z kaszy gryczanej

One Comment

  1. Nie da sie zrobic plackow, wogole nie sa zwarte i wychodzi kasza z patelni. Pozostaje dodac cebule zeby cois bylo na sniadanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.