Kanapki z jajecznicą - jak zrobić?
1 Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle (ew. preferowanym oleju). W międzyczasie roztrzepujemy jajka. Gdy cebula jest już zeszklona, wrzucamy jajka na patelnię i dobrze je mieszamy. Solimy i dosmażamy do pożądanej konsystencji, wg własnych upodobań.
2 Pokrojone pieczywo smarujemy masłem (najlepiej domowym) i na to nakładamy lekko przestudzoną jajecznicę, żeby nie roztopiła od razu całego masła. Kanapki można przyozdobić szczypiorkiem czy natką pietruszki.
3 Przepis może wydawać się dziwny, jednak kanapki z jajecznicą smakują inaczej niż jajecznica, którą przegryzamy posmarowanym pieczywem. Dlatego zachęcamy do wypróbowania.
Uwagi i wariacje
- Do tego przepisu polecamy bardzo świeże pieczywo i prawdziwe masło (tłuszcz mleczny 82%). Robi to dużą różnicę.
- Kanapki z jajecznicą warto zrobić, gdy akurat mamy więcej pieczywa a mało jajek.