Kapusta z grochem i ziemniakami - jak zrobić?
1 Groch namoczyć na 3-4 godziny (albo dłużej, można też na noc), a następnie zalać świeżą wodą (tak 1 cm powyżej powierzchni) i rozgotować do postaci „papki” (ewentualny nadmiar wody odlać). Do gotowania warto dodać majeranku.
2 Kapustę przepłukać i gotować przez 1-2 godziny, żeby nie była bardzo kwaśna. Warto raz albo dwa wymienić wodę. Na końcu odcedzić.
3 Umyte i obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
4 Do niemałego pojemnika wrzucić wszystkie składniki i ubić je ze sobą za pomocą jakiegoś tłuczka czy ubijaka. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, ewentualnie innymi przyprawami na czuja.
5 Kapustę podawać samą lub z (razowym) chlebkiem. Potrawa może również służyć jako dodatek do kotletów (soczewicowych, sojowych czy fasolowych).
Uwagi i wariacje
- Przed wymieszaniem można dodać jeszcze podduszonej wcześniej cebuli.
- Prawdopodobnie można użyć kapusty świeżej zamiast kiszonej, ale tego nie testowaliśmy. Na pewno skróci się czas gotowania.
- Można również próbować wymieszać z innymi warzywami, jak np. ugotowaną soczewicą.
Witam.
Oczywiście, że można użyć słodkiej świeżej kapusty. Wtedy smak jest inny, ale też bardzo dobry. Ja zasmażam boczek w kostkę, do tego cebulka, zeszklić i kiebaska pokrojona w ćwiartki, podsmażyc razem.. Mieszam, doprawiam. Najlepsza odgrzewana, gdy przejdzie tymi wszystkimi zapachami:)
Smacznego.