Kasza z bakaliami


Kasza z bakaliami - potrzebne składniki

kasza gryczana (ew. jaglana, kuskus lub inna)

bakalie w dużej ilości (przykładowo: rodzynki, słonecznik łuskany, orzeszki ziemne, morele suszone)

płatki kukurydziane, ryżowe lub inne (opcjonalnie)

mleczko kokosowe (opcjonalnie)

mielone siemię lniane (opcjonalnie)

miód lub dżem


Kasza z bakaliami - jak zrobić?

1 Kaszę gotujemy (lub zalewamy wrzątkiem w przypadku kuskusu) wg instrukcji z opakowania i zostawiamy przynajmniej do lekkiego ochłodzenia. W dalszym przygotowaniu tego bardzo zdrowego śniadania nie ma dużej filozofii — po prostu mieszamy wszystkie składniki. Ale właśnie o nich warto powiedzieć coś więcej.

2 Bazą jest dowolna kasza, chociaż moim zdaniem najlepiej sprawdza się gryczana (jest też bardzo zdrowa). Podstawowym dodatkiem są bakalie i tutaj następuje zupełna dowolność w wyborze, jednak warto użyć możliwie różnych rodzajów suszonych owoców i orzechów, żeby dostarczyć do organizmu różnorodne składniki. Większe owoce (np. morele czy daktyle) warto pokroić sobie na mniejsze kawałki.

3 Dla smaku możemy dodać miodu lub dowolnego dżemu. Jeśli w tym momencie mieszanka jest dla nas zbyt sucha warto dodać mleczka kokosowego, które bardzo dobrze komponuje się z całą resztą.


Uwagi i wariacje

  • Można sobie ugotować większą porcję kaszy, żeby starczyła na 2-3 dni i jednocześnie wykorzystywać ją do innych potraw, np. jakichś sosów czy śniadania angielskiego.
  • Alternatywnie zamiast mleczka można użyć jogurtu lub serka homogenizowanego.
  • Polecamy to danie wszystkim, którzy chcą jeść zdrowo, a nie przepadają za owsiankami.
  • Innym dodatkiem mogą być pokrojone w małe kawałki świeże owoce.

Inne nazwy

  • Kasza gryczana na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.