Kasza z bakaliami - jak zrobić?
1 Kaszę gotujemy (lub zalewamy wrzątkiem w przypadku kuskusu) wg instrukcji z opakowania i zostawiamy przynajmniej do lekkiego ochłodzenia. W dalszym przygotowaniu tego bardzo zdrowego śniadania nie ma dużej filozofii — po prostu mieszamy wszystkie składniki. Ale właśnie o nich warto powiedzieć coś więcej.
2 Bazą jest dowolna kasza, chociaż moim zdaniem najlepiej sprawdza się gryczana (jest też bardzo zdrowa). Podstawowym dodatkiem są bakalie i tutaj następuje zupełna dowolność w wyborze, jednak warto użyć możliwie różnych rodzajów suszonych owoców i orzechów, żeby dostarczyć do organizmu różnorodne składniki. Większe owoce (np. morele czy daktyle) warto pokroić sobie na mniejsze kawałki.
3 Dla smaku możemy dodać miodu lub dowolnego dżemu. Jeśli w tym momencie mieszanka jest dla nas zbyt sucha warto dodać mleczka kokosowego, które bardzo dobrze komponuje się z całą resztą.
Uwagi i wariacje
- Można sobie ugotować większą porcję kaszy, żeby starczyła na 2-3 dni i jednocześnie wykorzystywać ją do innych potraw, np. jakichś sosów czy śniadania angielskiego.
- Alternatywnie zamiast mleczka można użyć jogurtu lub serka homogenizowanego.
- Polecamy to danie wszystkim, którzy chcą jeść zdrowo, a nie przepadają za owsiankami.
- Innym dodatkiem mogą być pokrojone w małe kawałki świeże owoce.
Inne nazwy
- Kasza gryczana na słodko