Kasza z jajkiem - potrzebne składniki
kasza gryczana lub jaglana (ew. inna)
sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)
marchewka duszona, mizeria lub inny dodatek
Kasza z jajkiem - jak zrobić?
1 Wybraną kaszę gotujemy wg przepisu z opakowania. Do już ugotowanej można dodać podsmażoną cebulkę, posiekany szczypiorek, posiekany koperek lub trochę startego sera.
2 Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Rozbijamy jajko/jajka i wykładamy je na patelnię z niewielkiej wysokości. Lekko solimy. Więcej informacji w przepisie na jajka sadzone.
3 Kaszę podajemy razem z jajkami i wybranym dodatkiem. Smacznego.
Uwagi i wariacje
- Można też użyć kaszy pęczak, jęczmiennej lub kuskus. Ale polecamy jaglaną i gryczaną jako najbardziej zdrowe.
- Kaszę można również podać z jakimś sosem, np. pieczarkowym lub koperkowym.
Inne nazwy
- Kasza gryczana z jajkiem sadzonym
- Kasza jaglana z jajkiem sadzonym