Kompot — przepis uniwersalny - jak zrobić?
1 Nastawiamy wodę w sporym garnku. Owoce myjemy pod bieżącą wodą, pestkujemy/pozbywamy się gniazd nasiennych (nie trzeba ich obierać) a następnie kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy wszystko do grzejącej się wody i przykrywamy garnek. Owoców powinny stanowić 30-50% objętości wszystkiego. Na niedużym ogniu gotujemy 40-60 min. Pod koniec gotowania możemy kompot dosłodzić i wymieszać.
2 Na koniec przelewamy wszystko przez gęste sito, czekamy aż przynajmniej trochę przestygnie i gotowe.
Uwagi i wariacje
- Kompot można zrobić zarówno z jednego rodzaju owoców jak i wybranej przez nas kombinacji. My najczęściej go robimy, gdy nazbiera się nam trochę owoców, które na surowo nie są najlepsze w smaku.
- Kompot można doprawić cynamonem, sokiem z limonki czy goździkami.
- Słodzenie to kwestia preferencji, zależnie czy ktoś lubi cierpkie smaki oraz jak bardzo słodkie mamy owoce. Dlatego trzeba po prostu próbować.
- Jak ktoś lubi pić farfocle, to oczywiście nie trzeba przelewać kompotu przez sito.
Inne nazwy
- Kompot ze śliwek
- Kompot z jabłek
- Kompot z gruszek
- Kompot z rabarbaru