Kotlety buraczane - jak zrobić?
1 Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie pod zimną wodą 2-3 razy, wrzucamy do lekko osolonego wrzątku (na 1 szklankę kaszy ok. 2,5 szkl. wody) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 min, aż kasza wsiąknie całą wodę. Zostawiamy do ostygnięcia.
2 Nastawiamy piekarnik na 200 stopni (grzanie góra- dół).
3 W tym czasie obieramy buraki i trzemy na grubych oczkach. Siekamy drobno czosnek i koperek.
4 Gdy kasza już osiągnie letnią temperaturę, wrzucamy wszystko do dużej miski i mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek, wodę, ziarna słonecznika, siemię lniane, imbir, kolendrę, sól, pieprz.
5 Formujemy zgrabne kotlety, układając je na blaszce wysmarowanej olejem (u nas kokosowy).
6 Pieczemy ok. 30-40 min. Po tym czasie można też wyjąć i delikatnie przewrócić kotlety na drugą stronę i podpiec jeszcze ok. 10 min., jeśli skórka nie jest zarumieniona. U nas 40 minut całkowicie wystarczyło (bez przewracania), aby kotlety były smaczne i chrupiące.
7 Podajemy jako burgery w bułce lub samodzielne kotlety do ziemniaków/kasz, surówek czy też pieczonych warzyw. Można również dorobić ulubiony sos i maczać w nim kotleciki.
8 Nam najbardziej smakują z ziemniaczkami i tartą marchewką.
9 No to smacznego! :-)
Uwagi i wariacje
- Do kotletów można również dodać drobno posiekaną cebulę.
Inne nazwy
- Kotlety z buraków
- Wegańskie kotlety buraczane
- Kotlety buraczano-jaglane
- Burgery buraczane