Kotlety gryczane w potrawce


Kotlety gryczane w potrawce - potrzebne składniki

kasza gryczana (sypka lub w torebkach)

bułka pszenna, najlepiej czerstwa

jajko (najlepiej ekologiczne)

żółty ser

mleko

szczypiorek lub koperek (opcjonalnie)

bułka tarta (lub inna panierka)

marchew

cukinia

pomidory w puszcze (kawałki) lub pasatta

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)


Kotlety gryczane w potrawce - jak zrobić?

Kotlety gryczane

1 Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie 1-2min dużej niż napisane na opakowaniu, po czym odcedzamy i studzimy na tyle, żeby sobie rąk nie poparzyć podczas mieszania.

2 Bułkę namaczamy dokładnie w mleku (alternatywnie w wodzie), po czym porządnie ją odciskamy.

3 Ser żółty drobno ścieramy. Mieszamy kaszę, bułkę (tak żeby się rozleciała) i ser. Wbijamy również jajko i możemy dodać posiekany koperek lub szczypiorek (zależnie od preferencji smakowych). Możemy lekko dosolić. Jeśli obiawiamy się, że kotlety nie będą się lepić (kasza jest sypka, lub nie chcemy dodawać sera) to można wszystko częściowo zmiksować blenderem.

4 Po wyrobieniu, z masy formujemy niewielkie kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy aż się ładnie zarumienią z obdwu stron.

Potrawka

5 Marchew i cukinię (marchwi tak 3 razy więcej niż cukinii), ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy na oliwie lub oleju. Po paru minutach dolewamy trochę wody (maksymalnie połowy poziomu warzyw, ale lepiej mniej) i dusimy.

6 Gdy marchew będzie miękka dodajemy pomidory. Solimy i pieprzymy. Dusimy jeszcze parę minut i podajemy razem.


Uwagi i wariacje

  • Żeby kotlety się nie rozlatywały trzeba odpowiednio dobrać proporcje kaszy, namoczonej bułki i jajek. Przy 100g kaszy (1 torebka), 1 jajku i bułce wielkości kajzerki powinno być ok.
  • Do potrawki można użyć pomidorów z puszki, świeżych a nawet koncentratu. My polecamy puszkowe, gdyż jest to najlepszy kompromis pomiędzy smakiem a ilością pracy.
  • Potrawkę można wzbogacić startą na grubych oczkach pietruszką.
  • Gdy brakuje mleka, można bułkę namoczyć w wodzie.

Inne nazwy

  • Kotlety gryczane w potrawce marchewkowo-cukiniowej
  • Kotleciki z kaszy gryczanej

6 Comments

  1. a czy byłoby możliwe użycie do tego przepisu kaszy jęczmiennej? gryczana nie jest ulubionym jedzeniem u mnie w domu

  2. Nie próbowaliśmy używać kaszy jęczmiennej, ale podejrzewam, że powinno wyjść dobrze. Dzięki namoczonej bułce i jajku i tak nie powinny się rozlatywać. Tylko trzeba by się zastanowić, czy potrawka marchewkowo-cukiniowa będzie tak dobrze pasować jak tutaj.

  3. Bardzo smaczne danie. :) Do kotletów pasuje też zwykły sos pomidorowy, który robi się szybciej, więc jest to całkiem dobra opcja, jeśli zależy nam na czasie.
    Ja po prostu podgrzewam w garnuszku pół puszki krojonych pomidorów, dodaję zmiażdżony czosnek, bazylię, sól i pieprz – i gotowe. Wystarczy na 2 porcje. Pozdrawiam. :))

  4. Ale w takim wypadku urozmaicam danie jakąś surówką – np. z kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej. Żeby nie było nudno na talerzu. ;)

  5. czasem zostaja resztki ryzu na przyklad. Wtedy dogotowuje jakas kasze lub dwie i mieszam. Tez smakuje pysznie. Pasuja do takich kotlecikow wszystkie salaty, surowki lub warzywa ( gotowane lub z patelni)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.