Krokiety ze szpinakiem


Krokiety ze szpinakiem - potrzebne składniki

naleśniki (wg własnego lub naszego przepisu)

szpinak świeży lub mrożony

ser żółty (opcjonalnie)

cebula (opcjonalnie)

pieczarki (opcjonalnie)

gałka muszkatołowa

jajka (najlepiej ekologiczne)

bułka tarta

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz (opcjonalnie)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)


Krokiety ze szpinakiem - jak zrobić?

1 W kwestii samych naleśników zapraszamy do osobnego przepisu, gdzie znajduje się kilka dodatkowych uwag na temat ich przygotowania.

2 W rondlu lub na patelni, na preferowanym tłuszczu, obsmażamy szpinak (w przypadku świeżego najpierw dość drobno kroimy). Przyprawiamy go solą, gałką muszkatołową i opcjonalnie pieprzem. Można do środka zetrzeć trochę żółtego sera (właściwie feta też będzie pasować). Jak będzie miękki to odstawiamy na bok.

3 Na jednym płaskim talerzu roztrzepujemy surowe osolone jajko, na drugi wsypujemy bułkę tartą. Na naleśniki wykładamy farsz szpinakowy najlepiej w kształt kwadratu na jego środku.  Na lewym i prawym brzegu robimy zakładkę, która utrzyma nam farsz w środku, a następnie zawijamy naleśnik w rurkę. Obtaczamy w jajku a następnie dokładnie w bułce. Panierowanie można powtórzyć drugi raz.

4 Wrzucamy na patelnię  z rozgrzanym olejem i smażymy możliwie z każdej strony. Podawać można tak jak tradycyjne krokiety – z barszczem czerwonym.


Uwagi i wariacje

  • Farsz można wzbogacić o cebulę czy pieczarki. Wtedy smażenie trzeba zacząć właśnie od nich, szpinak dodając dopiero gdy się wstępnie obsmażą.
  • Jeśli chodzi o oszczędzanie czasu to polecamy usmażyć sobie większą ilość naleśników. Świeże można zjeść np. na słodko, a pozostałe odświeżyć np. pod postacią krokietów ze szpinakiem czy naleśników z farszem jajecznym.

Inne nazwy

  • Krokiety ze szpinakiem, cebulą i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.