Krokiety ze szpinakiem - potrzebne składniki
naleśniki (wg własnego lub naszego przepisu)
sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)
tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)
Krokiety ze szpinakiem - jak zrobić?
1 W kwestii samych naleśników zapraszamy do osobnego przepisu, gdzie znajduje się kilka dodatkowych uwag na temat ich przygotowania.
2 W rondlu lub na patelni, na preferowanym tłuszczu, obsmażamy szpinak (w przypadku świeżego najpierw dość drobno kroimy). Przyprawiamy go solą, gałką muszkatołową i opcjonalnie pieprzem. Można do środka zetrzeć trochę żółtego sera (właściwie feta też będzie pasować). Jak będzie miękki to odstawiamy na bok.
3 Na jednym płaskim talerzu roztrzepujemy surowe osolone jajko, na drugi wsypujemy bułkę tartą. Na naleśniki wykładamy farsz szpinakowy najlepiej w kształt kwadratu na jego środku. Na lewym i prawym brzegu robimy zakładkę, która utrzyma nam farsz w środku, a następnie zawijamy naleśnik w rurkę. Obtaczamy w jajku a następnie dokładnie w bułce. Panierowanie można powtórzyć drugi raz.
4 Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy możliwie z każdej strony. Podawać można tak jak tradycyjne krokiety – z barszczem czerwonym.
Uwagi i wariacje
- Farsz można wzbogacić o cebulę czy pieczarki. Wtedy smażenie trzeba zacząć właśnie od nich, szpinak dodając dopiero gdy się wstępnie obsmażą.
- Jeśli chodzi o oszczędzanie czasu to polecamy usmażyć sobie większą ilość naleśników. Świeże można zjeść np. na słodko, a pozostałe odświeżyć np. pod postacią krokietów ze szpinakiem czy naleśników z farszem jajecznym.
Inne nazwy
- Krokiety ze szpinakiem, cebulą i pieczarkami