Łazanki z kiszoną kapustą - jak zrobić?
1 Kapustę gotujemy przez 2-3 godziny, zmieniając 2-3 razy wodę, żeby nie była zbyt kwaśna.
2 Grzyby suszone moczymy około 2 godzin. Kapustę odcedzamy i w miarę drobno kroimy. Namoczone grzyby również drobno kroimy lub mielimy blenderem.
3 Nastawiamy makaron w osolonej wodzie, do której dolewamy odrobinę oleju, żeby się nie sklejało. Cebulę kroimy na małe piórka i podsmażamy na tłuszczu. Mieszamy wszystko: kapustę, grzyby i cebulę. Całość solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
4 Następnie dodajemy odcedzony makaron, mieszamy ponownie i podajemy.
Uwagi i wariacje
- Zamiast grzybów suszonych możemy użyć pieczarek. Oczywiście odpada wtedy namaczanie, a zamiast tego drobno pokrojone grzyby podsmażamy razem z cebulą.
- Do gotowej potrawy możemy dodać startego żółtego sera i zapiec wszystko w piekarniku. Alternatywnie możemy łazanki posypać odrobiną drobno startego żółtego sera.