Łazanki ze świeżą kapustą


Łazanki ze świeżą kapustą - potrzebne składniki

makaron typu łazanki

mała główka kapusty białej (lub połowa dużej)

cebula

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

majeranek i/lub kminek (opcjonalnie)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)


Łazanki ze świeżą kapustą - jak zrobić?

1 Nastawiamy wodę na makaron, który później gotujemy wg instrukcji z opakowania.

2 Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy. Cebulę kroimy na małe piórka. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (lub w dużym rondlu) i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kapustę. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy, najlepiej pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy.

3 Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy kapusta zmięknie możemy doprawić też ziołami.

4 Do kapusty dodajemy makaron i jeszcze chwilę razem podgrzewamy. Wykładamy na talerze. Można delikatnie posypać słodką papryką dla lepszego efektu wizualnego.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *