Łazanki ze świeżą kapustą


Łazanki ze świeżą kapustą - potrzebne składniki

makaron typu łazanki

mała główka kapusty białej (lub połowa dużej)

cebula

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

majeranek i/lub kminek (opcjonalnie)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)


Łazanki ze świeżą kapustą - jak zrobić?

1 Nastawiamy wodę na makaron, który później gotujemy wg instrukcji z opakowania.

2 Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy. Cebulę kroimy na małe piórka. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (lub w dużym rondlu) i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kapustę. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy, najlepiej pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy.

3 Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy kapusta zmięknie możemy doprawić też ziołami.

4 Do kapusty dodajemy makaron i jeszcze chwilę razem podgrzewamy. Wykładamy na talerze. Można delikatnie posypać słodką papryką dla lepszego efektu wizualnego.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *