Leczo wegetariańskie - jak zrobić?
1 Wszystkie warzywa myjemy. Z pomidorów pozbywamy się skórek i gniazd nasiennych.
2 Wszystkie warzywa kroimy w niedużą kostkę lub płaskie prostokąty.
3 W odrobinie tłuszczu podduszamy cebulę i pieczarki, następnie dodajemy resztę warzyw i zalewamy wodą, żeby przykryło warzywa. Dusimy pod przykryciem około pół godziny.
4 Doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością papryki słodkiej, szczyptą chili. Mieszamy, podduszamy chwilę i gotowe.
5 Bardzo dobrze smakuje ze świeżym, najlepiej ciemnym, pieczywem.
Uwagi i wariacje
- Warzywa, poza pomidorami i papryką, są dość dowolne. Jednak powinno być sporo różnych rodzajów.
- Jeśli mamy za mało świeżych pomidorów (lub gdy nam się spieszy) możemy użyć pomidorów z puszki i/lub koncentratu pomidorowego.
- Leczo powinno być w miarę gęste dzięki odparowaniu wody. Jeśli jednak wyjdzie nam rzadkie można skonsumować jako smaczną zupę.
- Z warzyw można jeszcze wypróbować bakłażana, jednak chyba warto go na surowo lekko posolić i chwilę poczekać, żeby „wypuścił goryczkę”.
Nie wiem po co tyle tej wody, ja dodałam dosłownie 1\6 szklanki, żeby się nie przypalało (można dodać olej, ale z wodą lżejsze). Generalnie jednak wyszło baaaaaaardzo dobre! 90% smaku to dobrze dobrane przyprawy :)
Witam, ja też robię leczo według swojego pomysłu i je po prostu uwielbiam. nie wiem czy wiecie, ale można go dodawać do jajecznicy – to u nas rodzinna tradycja
moje leczo: http://taniecswietegowita.blogspot.com/2012/08/leczo-wegetarianskie.html
Takie leczo można też przechowywać i zajadać się nim w zimie!!