Makaron studencki - jak zrobić?
1 Makaron gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej z odrobiną oleju, żeby się nie sklejał i był trochę smaczniejszy).
2 W czasie gotowania ścieramy sobie żółty ser.
3 Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dorzucamy starty ser i kilka łyżek sosu. Podgrzewamy lekko, żeby ser się stopił a sos zagrzał i gotowe.
Uwagi i wariacje
- W wersji mniej „studenckiej” można dodać trochę pokrojonych warzyw, przykładowo oliwek, papryki, cebuli czy pomidorów.
- Sos można sobie jeszcze bardziej przyprawić (bazylią, papryką słodką czy chili) przez wymieszaniem — jeśli ktoś lubi bardzo wyraziste smaki.
- Gotową potrawę można dodatkowo posypać startym serem na talerzu, najlepiej jakimś twardszym.
Sos Asprio to to samo co sosy z Łowicza, tylko sprzedawane pod inną marką w Biedronkach. Jakiś czas temu zmienił się producent.
Kocham tą stronę!
Proste i smaczne przepisy, to coś czego szukałam szmat czasu.
Jest wiele stron z wegetariańskimi przepisami, ale większość z nich przedstawia bardzo skomplikowane potrawy, z egzotycznymi składnikami wziętymi z kosmosu których nie można kupić w zwykłym spożywczaku. Cieszę się, że w końcu trafiłam na tą stronę.