Makaron z brokułem i czerwoną cebulą


Makaron z brokułem i czerwoną cebulą - potrzebne składniki

makaron (najlepiej penne, może być bezglutenowy)

brokuł

czerwona cebula (2-3 sztuki)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)


Makaron z brokułem i czerwoną cebulą - jak zrobić?

1 Wszystkie cebule obieramy i kroimy w kostkę lub piórka.

2 Brokuła myjemy, a następnie kroimy lub rozrywamy na kawałki.

3 Cebulę podsmażamy na patelni do miękkości i lekko oprószamy solą.

4 Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Mniej więcej 4-5 minut przed końcem gotowania makaronu, dodajemy do niego kawałki brokuła. W tym momencie dobrze utrzymywać wysoką temperaturę na kuchence, żeby nie przerwać gotowania makaronu.

5 Następnie wszystko razem odcedzamy, mieszamy z cebulką i podajemy.


Uwagi i wariacje

  • Na gorący talerz można też dodać pokrojonej mozzarelli, tak żeby od pozostałych składników się lekko roztopiła.
  • Do wody na makaron warto dodać trochę oleju, żeby zapobiec sklejaniu i lekko polepszyć smak.
  • Wymieszane składniki można lekko zalać oliwą przed podaniem.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *