Makaron z soczewicą po indyjsku - jak zrobić?
1 Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
2 Cukinię/brokuła/kalafiora myjemy i kroimy w średnią kostkę.
3 Soczewicę płuczemy. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i podsmażamy do złoty kolor, pilnując aby się nie przypaliło.
4 Przyprawiamy kurkumą, imbirem, szczyptą chili i wyciśniętym czosnkiem. Jeszcze chwilę podsmażamy i wsypujemy soczewicę. Po wymieszaniu wlewamy wodę, aby lekko zakryło naszą strawę.
5 Soczewica powinna dusić się około 20 minut do miękkości. Około 10 minut przed końcem dorzucamy cukinię/brokuła/kalafiora i dosalamy. Gdy warzywa będą miękkie, mieszamy je z ugotowanym makaronem i podajemy.
Uwagi i wariacje
- Dość ważne jest, aby nie przesadzić z ilością wody, ponieważ ciężko ją na końcu odparować. Dlatego lepiej jest dolewać brakującą w czasie duszenia, niż wlać na zapas.
- Najważniejszymi przyprawami w tym przepisie jest imbir i kurkuma (oraz standardowo sól), więc od biedy można chili i czosnek pominąć, ale tych dwóch nie.
- Z imbirem i kurkumą lepiej nie przesadzić, bo potrawa może być nieprzyjemnie gorzka.
- Nie ma przeciwwskazań, żeby użyć wszystkich 3 warzyw jednocześnie, tj. brokuła, kalafiora i cukinii.
- Gdy nie mamy soczewicy czerwonej, można użyć innej, ale wtedy nie wyjdzie nam konsystencja gęstego sosu / pasty.
Inne nazwy
- Makaron z soczewicą
- Soczewica z makaronem i cukinią
- Soczewica z makaronem i brokułem
- Soczewica z makaronem i kalafiorem
Witam :) Przez Wielki Post postanowiłam nie jeść mięsa i zaczęłam eksperymentować z kuchnią wegetariańską. Ugotowałam tą potrawę i na prawdę mi smakowała :) Użyłam tylko zielonej soczewicy, bo sprzedawca się nie przyznał, jaką ma, haha. Jest to coś innego niż do tej pory się żywiłam.
Soczewica jest świetnym „wypełniaczem” do sosów – zamiast mąki czy coś:) jest smaczniejsza i zdrowsza. Przepis polecam – jedzonko pyszne!!!