Makaron z sosem śmietanowym (Fettucine all’Alfredo) - jak zrobić?
1 Nastawiamy wodę na makaron, gdy się zagotuje dodajemy soli i wrzucamy makaron. W czasie jego gotowania, możemy zabrać się za sos.
2 W garnku (najlepiej w takim, w którym trudno coś przypalić: grube dno, teflon) roztapiamy masło, wlewamy śmietanę i wsypujemy ser. Zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, i potem gotujemy jeszcze parę minut, uważając żeby się nie przypaliło. Na końcu solimy, pieprzymy i wsypujemy posiekaną natkę.
3 Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem (najprościej w garnku od sosu — jeśli się zmieści) i od razu podajemy.
Uwagi i wariacje
- Wybór makaronu: fettucine i tagliatelle to podobne do siebie makarony zwijane w gniazda, które (zależnie od marki) potrafią być drogie (np. powyżej 10 PLN). Jednak da się też znaleźć w okolicach 4 PLN. Zamiast nich można próbować zwykły makaron jajeczny, ale raczej taki paskowy. Jednak z nimi bywa różnie, trzeba potestować (w naszym przypadku jeden z najtańszych skończył w koszu… szkoda, że nie zapisaliśmy nazwy).
- Zamiast natki pietruszki można dać szczypiorek, szczególnie jeśli ktoś woli ostrzejsze.
- Zamiast parmezanu można dać zwykły żółty ser, najlepiej jakiś twardawy. Wiadomo — będzie prościej i taniej, ale trochę mniej smacznie.
- Można też próbować ze „zwykłą” śmietaną (12-18%), jednak tutaj również trochę popsujemy smak, a sos będzie bardziej „ciężki”.
- Po przygotowaniu sosu nie czekać za długo z wymieszaniem go z makaronem, bo stwardnieje i trzeba będzie zdrapywać ;-).
Bardzo lubie Fettucine all Alfedo, czesto robilam jak mieszkalam w USA, (orginalny) parmezan byl tam w miare tani, z tym ze ja dodawalam do gotujacego sie makaronu, czerwona papryke (bell peper) i minute przed koncem gotowania, brokoly. Wysmienita uczta.
Pozdrawiam weetariansko :)
Danuta