Potrzebne składniki
- makaron (np. cienkie penne)
- szpinak mrożony lub świeży
- śmietana (np. 18%)
- mleko
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- czosnek (opcjonalnie)
Przepis podstawowy
[wp_campaign_1] Makron gotujemy w osolonej wodzie.
Szpinak siekamy/rozmrażamy i wrzucamy do rondla. Przyprawiamy gałką muszkatołową i możemy wycisnąć trochę czosnku. Dodajemy trochę śmietany (dla gęstości) i trochę więcej mleka (dla smaku i aromatu). Przyprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy czy dobre i ewentualnie zmieniamy proporcje. Chwilę jeszcze dusimy, a potem mieszamy z makaronem i podajemy.
Uwagi i wariacje
- Podany makaron można posypać trochę parmezanem lub zwykłym żółtym serem.
Inne nazwy
- Makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym
- Makaron ze szpinakiem
Przepyszne danie, a przede wszystkim w sam raz na szybki obiad :)
rewelacja! polecam!