Makaron ze śmietaną/jogurtem i dżemem owocowym - jak zrobić?
1 Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Warto dodać łyżkę oleju lub oliwy, żeby zminimalizować sklejanie podczas gotowania.
2 Po odcedzeniu można krótko przelać wodą, żeby się nie kleił. Odstawić na chwilę do przestygnięcia, żeby nie był gorący (można też poczekać do całkowitego schłodzenia).
3 Dodatek przygotowujemy poprzez wymieszanie śmietany lub jogurtu naturalnego z dżemem owocowym wybranego smaku (dobrze powinny pasować: truskawkowy, wiśniowy, morelowy, brzoskwiniowy). Opcjonalnie możemy pokrajać w kostkę lub plasterki jakieś świeże owoce, np. banany, truskawki czy ananasa. Mieszamy wszystko razem i gotowe.
Uwagi i wariacje
- Zamiast dżemu można użyć zmiksowanych owoców lub syropu owocowego.
- Dlaczego nie użyć jogurtu owocowego? Można, sprawa będzie jeszcze bardziej prosta. Tyle, że jogurty owocowe zwykle posiadają jakieś mniej lub bardziej podejrzane dodatki, dlatego pozostawiamy do własnej oceny.
- Zamiast jogurtu czy śmietany można próbować z kefirem albo maślanką.
- Idealnie byłoby użyć dżemu domowej roboty o konsystencji trochę rzadszej niż te sklepowe.
- Testowałem makaron z serkiem homogenizowanym, był zjadliwy ale smakowo bez rewelacji.
- Taki posiłek jest dość lekki, dlatego może być bezpieczny do spożycia przed treningiem.
Inne nazwy
- Makaron z owocami
- Spaghetti z jogurtem owocowym