Makaron ze szpinakiem, soczewicą i pieczarkami - jak zrobić?
1 Soczewicę opłukać po bieżącą wodą na sitku z drobnymi oczkami.
2 Cebulę pokroić w małą kostkę, pieczarki w plasterki. Podsmażyć jedno i drugie w rondlu na oleju. Po paru minutach wrzucić szpinak, soczewicę i wycisnąć (lub zetrzeć) 1-2 ząbki czosnku. Posolić, popieprzyć i przyprawić gałką muszkatołową (ważna przyprawa dla szpinaku).
3 W międzyczasie nastawić wodę na makaron.
4 Warzywa zalać wodą, do przykrycia wszystkich składników. Dusić, pilnując poziomu wody, gdyż soczewica sporo wchłania. Strawa jest gotowa, gdy soczewica stanie się miękka (około 15 min).
5 W czasie tych przygotowań gotujemy makaron (jak zwykle pamiętamy posoleniu wody). Wspominamy o tym osobno, ze względu na różne czasy gotowania różnych makaronów.
6 Gdy wszystko gotowe — mieszamy ze sobą makaron z soczewicą i podajemy.
Uwagi i wariacje
- Proporcji pomiędzy szpinakiem, pieczarkami, soczewicą i cebulą nie podajemy, gdyż jest to tutaj kwestia własnego gustu.
- Zamiast soczewicy czerwonej można użyć zielonej, ale wtedy dłużej się gotuje (tak 2 razy) i niekoniecznie będzie chciało się rozlecieć. I chyba jest trochę mniej smaczne.
- Makaron, oczywiście, nie musi być penne, ale najlepiej żeby był twardawy i rurkowaty.
- W wersji bardziej zdrowej polecamy makaron penne „pełne ziarno”, orkiszowy czy żytni.
- Zdjęcia prezentują akurat mniej zalecaną wersję, czyli z zieloną soczewicą.
- Taki makaron z soczewicą bardzo dobrze smakuje następnego dnia, dlatego świetnie nadaje się np. jako danie do pracy.
Re we la cja!! Pomimo, iż nie podano w przepisie proporcji poszczególnych składników – co dla tak „wybornego” kucharza jak ja to duuuże utrudnienie, pokusiłam się o próbę upichcenia i nie żałuję ;)
Właśnie. Też przymierzam się do zrobienia tego czegoś, ale brak proporcji mnie przeraża.