Marchewka duszona - jak zrobić?
1 Marchew myjemy, obieramy (no chyba, że nie ma z czego) i kroimy w niewielką kostkę.
2 W garnku roztapiamy masło (tyle żeby zakryć dno), wrzucamy marchew i chwilkę podsmażamy. Następnie zalewamy wodą trochę ponad poziom marchwi i dusimy (najlepiej pod przykryciem, będzie szybciej).
3 Gdy marchew zacznie rozmiękać, dodajemy trochę soli, ale tylko tyle, żeby wydobyć jej smak, a nie zrobić słonej potrawy. Następnie dosypujemy cukru, zależnie od słodkości marchwi i własnych upodobań (zwykle marchew poza sezonem trzeba dosładzać). Typowo nasza marchewka duszona jest wyraźnie słodkawa.
4 Gdy już marchew będzie miękka, oprószamy ją niewielką ilością mąki ziemniaczanej (najlepiej przez małe sitko, żeby uniknąć grudek) i dobrze mieszamy, aby z pozostałej wody zrobił się lekko gęstawy sosik. Dusimy jeszcze parę 2-3 minuty i gotowe. Duszoną marchewkę można udekorować wybraną przez siebie zieleniną, np. koperkiem.
Uwagi i wariacje
- Sypiąc cukier, należy mieć na uwadze jaką mamy marchew. Z domowego ogródka może być dużo słodsza (i o niebo lepsza na surowo), natomiast supermarketowa może wymagać mocniejszego posłodzenia.
- Duszona marchew bardzo dobrze pasuje do obiadu z udziałem gotowanych ziemniaków.
- Marchewkę można przygotować z groszkiem i/lub cebulą, my jednak trzymamy się tej prostej i smacznej wersji.
- Jeśli przesadzimy z wodą, można jej trochę odlać pod końiec duszenia przed dosypaniem mąki.
Inne nazwy
- Marchewka duszona na maśle
- Duszona marchew do obiadu
uwielbiam marchewkę w tym wydaniu :)
właśnie ją robię, ale na „oko czuć” że będzie dobra ” :P
pozdrawiam
Ja do podgotowanej marchewki wrzucam jeszcze kilka ziemniaków,jak juz wszystki jest miekie to dopiero dodaje maki i wszystko razem ugniatam zeby były połaczone składniki
na patelni smarze drobno pokrojony boczek i wlewam tłuszczyk i skwareczki do marchewki i lekko trzeba zamieszac . I życze smacznego pychotka :))
Ja nie „smarze” wolę smażyć ;)
Marchewka wyszła znakomita :-)
Ja dziś smażyłem marchewkę
To jest smak babuni
czy masła ma być 1 czy 2 łyżeczki?
dim110: Masła powinno być tyle, żeby zakryć całe dno naczynia, a marchew mogła się w nim zacząć smażyć (a potem dusić). Celowo nie podajemy konkretnych wartości, ponieważ to zależy od naczynia i ilości marchwi.
A ja robię tak.Gotuje marchew z odrobiną cukru,a gdy już jest ugotowana dodaje mąki a na koniec łyżeczkę masła i też jest dobra;)
witam. a ile wody?
Wody należy nalać tyle, żeby zakrywała całą marchewkę. W trakcie duszenia w razie konieczności zawsze można wody dolać. Jeśli nie przykrywamy garnka pokrywką można dolać od razu więcej wody, bo więcej nam jej wyparuje.
zrobilam, palce lizać
Moja mama i babcia to gotują marchew i kroją w kostkę a potem na oleju smażą na patelni bez jakiejkolwiek podprawy w postaci wody mąki i masła.
Zrobiłem, wyszło bardzo dobrze. Użyłem zwykłej mąki, na koniec dodałem groszek z puszki.
Znowu się udało. Dziękuję.
naprawdę świetny przepis, łatwy prosty i bardzo czytelny :)
Przed chwilą zrobiłam marchewkę wg tego przepisu i jest idealna! Wbrew pozorom nie tak łatwo osiągnąć pożądany smak, ale w końcu się udało :) Serdecznie dziękuję!
PYCHOTKA :-)
Ja dodaję zamiast cukru miodu i doprawiam jeszcze gałką muszkatołową
Jestem w trakcie robienia , ale juz super wygląda…… Mniam :D
juz drugi raz zrobilam marchewke , jest swietna :) dzis z ziemniakami i jajkiem sadzonym mmm pycha :)))
Witam,czy można taką gotową już marchew na słodko wsadzić do słoików i zapasteryzować, tak aby potem można było tylko wysypać na rondel i podgrzac do obiadu.Mam dość dużo marchwi i myślałem o zrobieniu na zapas.
Podejrzewam że tak, chociaż nigdy nie próbowaliśmy. Jednak bałbym się o walory smakowe po czasie, chociaż mogę się mylić. :)
pycha! moja ulubiona :)
Dla ułatwienia sobie roboty najpierw marchew lekko podgotowuję w minimalnej ilości wody, żeby było ją łatwiej kroić
Robię podobną marchewkę, z tym , że wkrapiam trochę soku z cytryny, czasem dodaję jabłko i trochę śmietany.
ja dodaje listek laurowy do takiej marchewki i jest aromacik.
…właśnie robię marcheweczke z tego przepisu-wygląda przepysznie, a jaki zapaszek!
można w jakikolwiek sposób przechować tą marchewkę ? zamrożenie to dobry pomysł?
Ja robię tak samo, tylko bez marchwi