Marchewka duszona


Marchewka duszona - potrzebne składniki

marchew

masło (może być klarowane)

mąka ziemniaczana (ew. zwykła)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

cukier, ksylitol lub erytlor (opcjonalnie, jeśli sama marchew nie jest wystarczająco słodka)

Marchewka duszona - jak zrobić?

1 Marchew myjemy, obieramy (no chyba, że nie ma z czego) i kroimy w niewielką kostkę.

2 W garnku roztapiamy masło (tyle żeby zakryć dno), wrzucamy marchew i chwilkę podsmażamy. Następnie zalewamy wodą trochę ponad poziom marchwi i dusimy (najlepiej pod przykryciem, będzie szybciej).

3 Gdy marchew zacznie rozmiękać, dodajemy trochę soli, ale tylko tyle, żeby wydobyć jej smak, a nie zrobić słonej potrawy. Następnie dosypujemy cukru, zależnie od słodkości marchwi i własnych upodobań (zwykle marchew poza sezonem trzeba dosładzać). Typowo nasza marchewka duszona jest wyraźnie słodkawa.

4 Gdy już marchew będzie miękka, oprószamy ją niewielką ilością mąki ziemniaczanej (najlepiej przez małe sitko, żeby uniknąć grudek) i dobrze mieszamy, aby z pozostałej wody zrobił się lekko gęstawy sosik. Dusimy jeszcze parę 2-3 minuty i gotowe. Duszoną marchewkę można udekorować wybraną przez siebie zieleniną, np. koperkiem.

Uwagi i wariacje

  • Sypiąc cukier, należy mieć na uwadze jaką mamy marchew. Z domowego ogródka może być dużo słodsza (i o niebo lepsza na surowo), natomiast supermarketowa może wymagać mocniejszego posłodzenia.
  • Duszona marchew bardzo dobrze pasuje do obiadu z udziałem gotowanych ziemniaków.
  • Marchewkę można przygotować z groszkiem i/lub cebulą, my jednak trzymamy się tej prostej i smacznej wersji.
  • Jeśli przesadzimy z wodą, można jej trochę odlać pod końiec duszenia przed dosypaniem mąki.

Inne nazwy

  • Marchewka duszona na maśle
  • Duszona marchew do obiadu

29 Comments

  1. Ja do podgotowanej marchewki wrzucam jeszcze kilka ziemniaków,jak juz wszystki jest miekie to dopiero dodaje maki i wszystko razem ugniatam zeby były połaczone składniki
    na patelni smarze drobno pokrojony boczek i wlewam tłuszczyk i skwareczki do marchewki i lekko trzeba zamieszac . I życze smacznego pychotka :))

    1. dim110: Masła powinno być tyle, żeby zakryć całe dno naczynia, a marchew mogła się w nim zacząć smażyć (a potem dusić). Celowo nie podajemy konkretnych wartości, ponieważ to zależy od naczynia i ilości marchwi.

      1. A ja robię tak.Gotuje marchew z odrobiną cukru,a gdy już jest ugotowana dodaje mąki a na koniec łyżeczkę masła i też jest dobra;)

    1. Wody należy nalać tyle, żeby zakrywała całą marchewkę. W trakcie duszenia w razie konieczności zawsze można wody dolać. Jeśli nie przykrywamy garnka pokrywką można dolać od razu więcej wody, bo więcej nam jej wyparuje.

  2. Moja mama i babcia to gotują marchew i kroją w kostkę a potem na oleju smażą na patelni bez jakiejkolwiek podprawy w postaci wody mąki i masła.

  3. Zrobiłem, wyszło bardzo dobrze. Użyłem zwykłej mąki, na koniec dodałem groszek z puszki.
    Znowu się udało. Dziękuję.

  4. Przed chwilą zrobiłam marchewkę wg tego przepisu i jest idealna! Wbrew pozorom nie tak łatwo osiągnąć pożądany smak, ale w końcu się udało :) Serdecznie dziękuję!

  5. Witam,czy można taką gotową już marchew na słodko wsadzić do słoików i zapasteryzować, tak aby potem można było tylko wysypać na rondel i podgrzac do obiadu.Mam dość dużo marchwi i myślałem o zrobieniu na zapas.

    1. Podejrzewam że tak, chociaż nigdy nie próbowaliśmy. Jednak bałbym się o walory smakowe po czasie, chociaż mogę się mylić. :)

  6. pycha! moja ulubiona :)
    Dla ułatwienia sobie roboty najpierw marchew lekko podgotowuję w minimalnej ilości wody, żeby było ją łatwiej kroić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *