Marchewka i seler w curry z serkiem wiejskim - jak zrobić?
1 Selera trzemy na dużych oczkach, marchew można również tak zetrzeć lub pokrajać na płaskie kawałki. Cebulę kroimy w małą kostkę.
2 Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę. Gdy lekko rozmięknie, możemy dorzucić selera i marchewkę.
3 Dolewamy trochę wody i podduszamy (można też dodać tłuszczu i po prostu bardziej podsmażyć). W tym czasie można przyprawić solą, pieprzem, szczyptą chili, papryką słodką i, przede wszystkim, dużą ilością curry. Dusimy dopóki warzywa nie będą miękkie.
4 Najlepiej podawać z serkiem wiejskim (który zastępuje sos) i ugotowanym ryżem, tak jak na zdjęciu.
Uwagi i wariacje
- Mieszankę warzywną można wzbogacić ziarnami łuskanego słonecznika lub pestkami dyni (dosypując je podczas duszenia, żeby lekko zmiękły).
- Cebulę można podsmażyć na maśle, jeśli lubimy taki aromat.