Masło domowe


Masło domowe - potrzebne składniki

śmietana 36% lub 30%

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

[mikser / robot]


Masło domowe - jak zrobić?

1 Przygotowanie masła jest bardzo proste, jeśli tylko mamy dostęp do miksera. Do miski wlewamy śmietankę i rozpoczynamy miksowanie. Po pierwszych paru minutach dostaniemy bitą śmietanę. Po kolejnych dziesięciu minutach miksowana masa powinna się rozdzielić na masło – tłuste grudki pływające w wodnistej maślance. Gdy tak się stanie odkładamy mikser.

2 Z miski odlewamy wszystko co pływa. Masło przekładamy do sitka. Odczekujemy aż maślanka odcieknie a to co zostanie odciskamy za pomocą np. dużej łyżki. Można sobie trochę pomóc przelewając wodą. Staramy się zrobić to w miarę dokładnie, gdyż pozostawiona maślanka może spowodować jełczenie masła. Gdy pozbędziemy się wszystkiego co pływa, domowe masło jest gotowe.


Uwagi i wariacje

  • Podczas miksowania można dodać szczyptę soli, jednak jest to kwestia smaku.
  • Po odlaniu większości maślanki możemy wcisnąć trochę czosnku i pomiksować jeszcze trochę, dzięki czemu uzyskamy masło czosnkowe.
  • W teście przeprowadzonym jeden raz, z 1L śmietanki 36% wyszło nam 391 gramów masła. Natomiast z 800 gramów śmietanki 30% wyszło 235 gramów masła.
  • Porównując ceny sklepowego masła typu „osełka 82%” wersja domowa wydaje się być trochę droższa (przy założeniu, że za litr śmietany płacimy 10-12 PLN). Jednak mamy gwarancję, że nie ma żadnych cudacznych dodatków oraz zostaje nam maślanka — jeśli tylko ktoś znajdzie dla niej dobre zastosowanie. Podobnież można zrobić z niej ciasto lub bułeczki, ja póki co wylewam.
  • Jeśli komuś zależy na wyglądzie, można do miksowanej śmietany dolać trochę soku marchewkowego, żeby uzyskać ładny ciemnożółty kolor. Ja tego nie robię, bo mi się nie chce. :)
  • W zamierzchłych czasach PRL-u podobnież takie masło robiło się bardziej ręcznie — przez trzepotanie śmietaną w butelce. A wcześniej za pomocą maselnicy.

Inne nazwy

  • Masło domowej roboty
  • Jak zrobić masło
  • Masło ze śmietany

6 Comments

  1. najpierw trzeba mieć krowe i mleko zebrać i skwasić śmietane potem ubijać bługo i sukcesywnie .jak już mamy masło trzeba wielokrotnie myć płukać i podciskać najlepiej w ścieretce wszystko co inne bez krowy zawodzi

    1. Smietane można ubić ze słodkiej, ale trzeba dużej ubijać np.mikserem,ja dodaję 1 nie dłużą z tartą marchewkę po wyciśnięciu z niej soku, daje to ładny żółty kolor masła.

  2. Ja robię z mleka. Mleko powinno stać w lodówce bez mieszania przez kilka godzin najlepiej w naczyniu o szerokim otworze, po to, by na wierzchu zebrała się śmietana. Może to być słoik, garnek lub miska. Po tym czasie delikatnie, bez mieszania, zbieramy łyżką lub czerpakiem tłustą warstwę śmietany do oddzielnego naczynia np. do słoika. Tak odebraną śmietanę odstawiamy na kilka godzin w

  3. w ciepłe miejsce. Po tym czasie możemy zacząć robić masło. Zakręcamy słoik i mocno nim potrząsamy. Taką czynność wykonujemy nawet około 20 minut. Przy okazji można spalić trochę kalorii. .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.