Młoda kapustka - jak zrobić?
1 Kapustę obieramy z zewnętrznych (często brudnych) liści. Wycinamy głąb, a resztę szatkujemy ostrym nożem.
2 Następnie kapustę płuczemy, zalewamy w garnku wodą na 1 cm ponad wierzch i zaczynamy gotować. Wrzucamy kostkę rosołową lub wysypujemy przyprawy typu sól, majeranek, pieprz, kurkuma, ziele angielskie czy liść laurowy.
3 Gotujemy aż zmięknie, mniej więcej 20-25 min. Przed końcem gotowania zmniejszamy ogień do minimum.
4 Teraz czas na przygotowanie zasmażki. Na patelnię wsypujemy 2 łyżki mąki i lekko ją podprażamy, aż zacznie się rumienić. Lekko ją przestudzamy i wlewamy na patelnię odrobinę zimnej wody. Mieszamy wszystko energicznie do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
5 Wrzucamy zasmażkę do kapusty, mieszamy wszystko i gotujemy dodatkowe 5 min.
6 Opcjonalnie podsmażamy na patelni pokrojone w kostkę kiełbaski sojowe i dorzucamy je do garnka.
7 Na koniec do kapusty dorzucamy posiekany koperek, ewentualnie dosalamy lub dopieprzamy i gotowe.
Uwagi i wariacje
- Z przygotowania zasmażki można zrezygnować. Smak się za bardzo nie zmieni, za to będziemy mieć w efekcie zupę.
- Zamiast kiełbasek sojowych można też użyć wędliny sojowej, lub też tofu, chociaż tego ostatniego nie próbowaliśmy.
- Jeśli komuś nie podchodzi aromat pomidorowy, można spokojnie zrezygnować z koncentratu. Otrzymamy wtedy tzw. „białą młodą kapustę”.
- Do kapustki można również dodać podsmażoną cebulkę, szczególnie jeśli nie decydujemy się na dodawanie „mięsa” sojowego.