Muffinki - jak zrobić?
1 Składniki dzielą się na suche i mokre. Mieszamy je w osobnych miskach.
2 Suche: mąka, proszek do pieczenia, cynamon, sól; mokre: jajka, jogurt, olej. Wymieszane suche składniki dodajemy do wymieszanych składników mokrych. Mieszamy je łyżką możliwie krótko, jedynie do ich połączenia. Nie przejmujemy się drobnymi grudkami.
3 Gotowe ciasto wlewamy możliwie szybko do foremek na 2/3 wysokości dodając po drodze wybrane nadzienie (o tym poniżej). Pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach (należy obserwować muffiny podczas pieczenia, aż się apetycznie zarumienią).
Nadzienia i dodatki
Muffiny można nadziewać na 100 tys. różnych sposobów. Przykładowo:
- Dżem, konfitura, powidła: dodajemy 1 łyż. do środka ciasta tzn. wlewamy część ciasta do foremki, dodajemy dżem, przykrywamy kolejną warstwą ciasta.
- Borówki amerykańskie lub inne drobne owoce: wsypujemy do mokrych składników i mieszamy z ciastem.
- Kawałki czekolady: tak samo jak owoce.
- Pokrojone owoce suszone.
Uwagi i wariacje
- Zamiast oleju można użyć oliwy.
- Zamiast jogurtu można użyć również śmietany 12%.
- Muffiny można piec zarówno w foremkach oraz małych tortownicach, jeśli chcemy aby wyszły większe.
- Muffiny można posypać cukrem pudrem, startą czekoladą, kruszonką, polać słodką polewą lub lukrem.
- Jeśli nie mamy papierowych foremek, to blaszkę można natrzeć masłem i wsadzić do lodówki bądź zamrażalnika, trzymać tak długo, aby się mocno schłodziły. Dzięki temu ciasto nie powinno przywierać.
Inne nazwy
- Babeczki
- Mufiny