Muffinki


Muffinki - potrzebne składniki

mąka pszenna (250g)

proszek do pieczenia (2 łyżeczki)

cukier, najlepiej trzcinowy (100g)

cynamon (ok. 1 łyżeczki)

szczypta soli

2 jajka, najlepiej ekologiczne

jogurt naturalny (250g)

olej roślinny (60ml)


Muffinki - jak zrobić?

1 Składniki dzielą się na suche i mokre. Mieszamy je w osobnych miskach.

2 Suche: mąka, proszek do pieczenia, cynamon, sól; mokre: jajka, jogurt, olej. Wymieszane suche składniki dodajemy do wymieszanych składników mokrych. Mieszamy je łyżką możliwie krótko, jedynie do ich połączenia. Nie przejmujemy się drobnymi grudkami.

3 Gotowe ciasto wlewamy możliwie szybko do foremek na 2/3 wysokości dodając po drodze wybrane nadzienie (o tym poniżej). Pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach (należy obserwować muffiny podczas pieczenia, aż się apetycznie zarumienią).


Nadzienia i dodatki

Muffiny można nadziewać na 100 tys. różnych sposobów. Przykładowo:

  • Dżem, konfitura, powidła: dodajemy 1 łyż. do środka ciasta tzn. wlewamy część ciasta do foremki, dodajemy dżem, przykrywamy kolejną warstwą ciasta.
  • Borówki amerykańskie lub inne drobne owoce: wsypujemy do mokrych składników i mieszamy z ciastem.
  • Kawałki czekolady: tak samo jak owoce.
  • Pokrojone owoce suszone.

Uwagi i wariacje

  • Zamiast oleju można użyć oliwy.
  • Zamiast jogurtu można użyć również śmietany 12%.
  • Muffiny można piec zarówno w foremkach oraz małych tortownicach, jeśli chcemy aby wyszły większe.
  • Muffiny można posypać cukrem pudrem, startą czekoladą, kruszonką, polać słodką polewą lub lukrem.
  • Jeśli nie mamy papierowych foremek, to blaszkę można natrzeć masłem i wsadzić do lodówki bądź zamrażalnika, trzymać tak długo, aby się mocno schłodziły. Dzięki temu ciasto nie powinno przywierać.

Inne nazwy

  • Babeczki
  • Mufiny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.