Naleśniki z dżemem, śmietaną i cynamonem - potrzebne składniki
Naleśniki z dżemem, śmietaną i cynamonem - jak zrobić?
1 Naleśniki przygotowujemy wg własnego lub naszego przepisu. Jako, że będziemy je podawać na słodko to można dodać trochę sody oczyszczonej, żeby były bardziej pulchne.
2 Lekko przestudzone smarujemy dżemem i zawijamy np. w rurki. Z dżemów najbardziej powinny pasować smaki: truskawkowy, morelowy, wiśniowy, brzoskwiniowy, jabłkowy chociaż oczywiście można użyć dowolnego.
3 Zawinięte naleśniki polewamy lekko śmietaną lub jogurtem, a na koniec posypujemy cynamonem.
Uwagi i wariacje
- Jeśli akurat skończył się nam cynamon, można posypać naleśniki cukrem lub preferowanym słodzikiem (ksylitol, erytrol).
- Alternatywnie można polać jogurtem owocowym, wtedy też posypka nie jest konieczna.