Naleśniki z soczewicą - potrzebne składniki
naleśniki (dowolne, np. wg naszego przepisu)
soczewica czerwona (ewentualnie zielona)
Naleśniki z soczewicą - jak zrobić?
1 Naleśniki przygotować wg osobnego przepisu.
2 Soczewicę przepłukać i zagotować (może się lekko rozgotować). Odcedzić, ale też nie do samego końca, żeby nie było za sucho. Przyprawić właściwie wg własnego uznania, czyli np. papryką, bazylią, solą i pieprzem.
3 Naleśniki można spożywać po prostu wysmarowane soczewicą i zwinięte/złożone. Można też zrobić krokiety — obtaczając naleśnik z farszem soczewicowym w jajku oraz bułce, a następnie podsmażając.
Uwagi i wariacje
- Zamiast zaproponowanych przypraw można zrobić werjsę indyjską — doprawiając soczewicę kurkumą i imbirem.
- Przy skorzystaniu z soczewicy zielonej, należy pamiętać, że może ona wymagać trochę dłuższego gotowania i będzie bardziej twarda.
- Krokiety soczewicowe można podać z jakimś sosem — przykładowo pomidorowym. Szczególnie w przypadku, gdy farsz wyjdzie nam zbyt suchy.
Inne nazwy
- Krokiety soczewicowe
- Naleśniki soczewicowe