Omlet z ciecierzycy - jak zrobić?
1 Proporcje na 1 placko-omleta wielkości małego talerza.
2 Do miseczki wsypujemy mąkę i rozrabiamy ją z wodą tak, żeby uzyskać konsystencję masła orzechowego lub bardziej rzadką.
3 Na patelni roztapiamy niewielką ilość tłuszczu (trochę więcej niż na naleśniki) i wykładamy masę ciecierzycową formując z niej płaski omlet.
4 Smażymy z obydwu stron do lekkiego podprażenia.
5 Wykładamy na talerz, polewamy oliwą i dajemy ulubione dodatki do kanapek na górę (ulubiona pasta np. słonecznikowa czy migdałowa, pomidory, ogórki, papryka, porwana sałata, szczypiorek itp).
Uwagi i wariacje
- Oczywiście nie ma problemu żeby zrobić większy placek lub kilka małych, trzeba tylko pilnować proporcji mąki do wody. Na start proponuję 2:1. Zwiększenie ilości wody może polepszyć smak, ale mogą być małe problemy z odwracaniem.
- Do rozrobionej masy można zetrzeć lub drobno wkroić ulubione warzywo, np. cebulę czy marchewkę. Można też dosypać siemienia lnianego, nasion chia, nasion słonecznika, zmielonych orzechów lub innych, drobnych dodatków.
- Aby bez problemu usmażyć omlet na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej kokosowego), bardzo przydatna będzie naprawdę nieprzywierająca patelnia. Nam się udaje smażyć na łyżeczce tłuszczu na patelni ceramicznej i nic nie przywiera.
- Część mąki z ciecierzycy można zastąpić mąką ryżową, jaglaną czy gryczaną.
- Mąka z ciecierzycy jest stosunkowo droga, ale jednoczenie bardzo wartościowa, pożywna i bezpieczna. Jeden taki omlet może nas kosztować ok 1.50zł (licząc samą mąkę).
- Jeśli ciasto nam się bardzo lepi (może to zależeć od producenta mąki ciecierzycowej i ilości wody) to najłatwiej zrobić trochę grubszy omlet, podpiec go z jednej strony, a zaraz po odwróceniu mocno rozpłaszczyć go łopatką.
- Jeśli damy sporo mąki w stosunku do wody wyjdzie nam twardawy placzuszek, który już zupełnie można użyć jak kromki chleba. Łącznie z tym, że można go później odgrzać w tosterze.
Inne nazwy
- Placek ciecierzycowy
One Comment