Oponki na tłusty czwartek - jak zrobić?
1 Drożdże rozrobić z jajkami do płynnej konsystencji. Na stolnicę wysypać mąkę, dobrze rozgniecione (najlepiej specjalną maszynką, ewentualnie ubijaczką i/lub widelcem) ugotowane ziemniaki oraz cukier. Dodać rozrobione drożdże z jajkami. Ciasto wyrabiać, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli będzie za „rzadkie” można dosypać mąki, jeśli zbyt zwarte można dodać ziemniaków lub wbić jajko. Po wyrobieniu odstawić na godzinę do wyrośnięcia (można przykryć ściereczką).
2 Ciasto (po kawałku) rozwałkować na grubość około 0.5cm i wyciąć w nim koła używając np. szklanki. W kołach wycinać jeszcze mniejsze koła (np. kieliszkiem), co da nam coś na kształt opony. Kształt taki nie jest oczywiście jakoś wymagany, ale bardzo ładnie się tak smażą.
3 Smażymy na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu (najlepiej oleju). Należy pamiętać, że trzeba dość szybko odwracać i wyjmować. Gotowe posypać cukrem pudrem i wcinać.
Uwagi i wariacje
- Takie ciasto (jak i inne zawierające gotowane ziemniaki) nie za bardzo nadaje się do przechowywania dużej (np. noc) — może się zrobić bardzo rzadkie, a dosypywanie dużych ilości mąki zupełnie popsuje smak. Dlatego dość ważne jest żeby odpowiednio dobrać ilość składników do aktualnego „głoda”.
- Dla dbających o zdrowie: oponki najlepiej wykładać na chusteczki/papierowe ręczniki, aby odsączyć tłuszcz.
- Do ciasta można dodać białego sera (pół na pół z ziemniakami lub zamiast nich), ale nam osobiście ten smak mniej odpowiada.
- Najlepiej smakują świeże, tj. do paru godzin po usmażeniu. Po przeleżeniu nocy trochę tracą na smaku i robią się twarde.
Inne nazwy
- Oponki ziemniaczane