Wegański pad thai

Wegański pad thai - potrzebne składniki

makaron ryżowy (paski)

sos sojowy

czerwona pasta curry

imbir świeży

syrop daktylowy lub klonowy

czosnek (opcjonalnie)

masło orzechowe

limonka (ewentualnie cytryna)

cukinia

marchewka 1-2 sztuki

czerwona cebula

orzeszki nerkowca

tofu naturalne lub wędzone

orzeszki ziemne

szczypiorek

olej kokosowy do smażenia

Wegański pad thai - jak zrobić?

1 Makaron ryżowy łamiemy na mniejsze kawałki i namaczamy w letniej wodzie około 20 min.

2 Tofu odciskamy lub odsączamy w ręczniku papierowym, a następnie kroimy w niedużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Na wysokiej patelni roztapiamy tłuszcz kokosowy i podsmażamy cebulkę z tofu. Jak cebulka się zezłoci dodajemy garstkę orzeszków nerkowca.

3 Marchew myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cukinię, myjemy i jeśli jest gruba to kroimy wzdłuż na pół. Potem również siekamy na plasterki. Jedno i drugie wrzucamy na patelnię i podsmażamy razem.

4 W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy ze sobą: 2-3 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę pasty curry, kawałek świeżo startego imbiru, łyżkę masła orzechowego, około łyżki syropu daktylowego lub klonowego. Wyciskamy też trochę soku z limonki. Można też też dodać 1-2 ząbki wycisniętego czosnku.

5 Makaron odcedzamy z wody i powoli dodajemy na patelnię. Mieszamy delikanie, żeby dobrze się rozłożył między warzywami i orzechami. Następnie dodajemy sos i ponowanie mieszamy, cały czas lekko podgrzewając.

6 Podajemy dekorując np. szczypiorkiem, płatkami migdałów czy posiekanym orzeszkami. Można też polać sokiem z limonki.

Uwagi i wariacje

  • Proporcje sosu można dostosować do właśnych smaków, ważne żeby były komplet składników: słodki, słony, kwaśny i ostry. Bez tego wegański Pad Thai nie smakuje jak powinien.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *