Masz nadmiar ciecierzycy i nie wiesz co z nią zrobić? To świetnie! Poniżej znajdziesz łatwy i szybki przepis na to, jak ją zmienić w sycącą i pełną witamin pastę.
Pasta z ciecierzycy i oliwek - jak zrobić?
1 Suchą ciecierzycę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą (wody musi być 2-3 razy więcej niż ciecierzycy, gdyż ciecierzyca bardzo chłonie wodę i pęcznieje). Pozostawiamy do namoczenia na noc.
2 Rano odcedzamy wodę a ciecierzycę płuczemy. Wrzucamy ciecierzycę do osolonego wrzątku. Gotujemy pod przykryciem ok. 60 min aż ciecierzyca będzie miękka.
3 Kroimy oliwki na mniejsze kawałki. Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z oliwą z oliwek, sokiem cytryny oraz oliwkami na gładką masę. Gdy pasta będzie zbyt sucha, można dodać trochę wody lub więcej oliwy z oliwek/soku z cytryny jeśli ktoś woli bardziej kwaskowate. Solimy i pieprzymy do smaku.
4 Przekładamy pastę do słoika i wcinamy z apetytem:)
Uwagi i wariacje
- Z doświadczenia wiemy, że pasta wytrzymuje ok. tygodnia w lodówce w szklanym pojemniku/słoiku.
- Do pasty świetnie nadaje się wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub inne zioła np. bazylia, oregano, rozmaryn. Można również dodać suszone pomidory.
- Pastę z ciecierzycy można użyć jako farsz do naleśników lub pierogów (my już próbowaliśmy i są naprawdę wyśmienite).
- Polecamy również z domowej roboty chlebem żytnim.
Inne nazwy
- Pasztet z ciecierzycy
- Farsz ciecierzycowy