Pasta z groszku - jak zrobić?
1 Otwieramy lekko puszkę z groszkiem i odlewamy zalewę przytrzymując sobie groszek wieczkiem.
2 Następnie do miseczki wyciskamy 2-3 ząbki czosnku, wlewamy 2-4 łyżki oliwy i dorzucamy odsączony groszek. Dosalamy dla smaku.
3 Teraz pozostaje wszystko ze sobą wymieszać przez rozgniatanie widelcem lub mielenie blenderem. I gotowe.
Uwagi i wariacje
- Ilość czosnku, oliwy, soli czy kwestia dodatkowych przypraw jest tutaj sprawą zupełnie indywidualną. Nie za bardzo da się tę pastę popsuć. Jedynie dając za mało soli i czosnku może wyjść zbyt nudna.
- Pasta nadaje się samodzielnie na kanapki (z masłem lub bez), jak też jako „podkładka” pod inne warzywa jak ogórek kiszony, pomidory czy papryka.
- Najlepiej zrobić sobie od razu większą porcję, np. z 2 puszek, przełożyć do czystego słoika i schować w lodówce. Pasta powinna się dobrze przechować parę dni.