Pasta ze słonecznika

Lubicie pasty? Świetnie się składa, ponieważ mamy prosty i sprawdzony przepis na zdrowy dodatek do kanapek, placuszków/naleśników lub pieczonych warzyw. Pasty można robić na wiele sposobów. Poniżej podajemy przepis na naszą ulubioną i naprawdę bardzo prostą pastę słonecznikową. Znakomicie smakuje na świeżym chlebku z pomidorem i bazylią lub ogórkiem i zielonymi oliwkami.

Pasta ze słonecznika - potrzebne składniki

ziarna słonecznika łuskanego (ok. 150 g)

olej słonecznikowy i/lub oliwa z oliwek (w sumie około 3 łyżek)

sok z cytryny (ok. 2 łyżki)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

(blender)

Pasta ze słonecznika - jak zrobić?

1 Ziarna słonecznika wsypujemy do miseczki i zalewamy zimną wodą, tak aby woda przykryła całość. Zostawiamy na około 3 godziny. Nie zostawiajcie na dłużej, ponieważ wówczas pasta będzie zbyt miękka i tym samym niesmaczna.

2 Odcedzamy na sitku, dodajemy sok z cytryny, olej/oliwę z oliwek i miksujemy blenderem na gładką masę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Volia! Pasta gotowa.

Uwagi i wariacje

  • Pastę przechowujemy w słoiku lub innym szklanym naczyniu w lodówce. Z doświadczenia wiemy, że taka pasta wytrzymuje do około 5 dni.
  • Bardzo często używamy jej do placuszków bezglutenowych, np. omletu z ciecierzycy lub do chleba żytniego.
  • Jeśli kto chce, może dodać ziół np. oregano, majeranku lub papryki czerwonej, ale nam taka zwyczajna smakuje najlepiej.
  • Pasta ze słonecznika jest dość kaloryczna, tym samym może stanowić pełnoprawny dodatek do kanapek. Może być masłem i pasztetem w jednym!

Inne nazwy

  • Pasta z ziaren słonecznika
  • Masło słonecznikowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.