Lubicie pasty? Świetnie się składa, ponieważ mamy prosty i sprawdzony przepis na zdrowy dodatek do kanapek, placuszków/naleśników lub pieczonych warzyw. Pasty można robić na wiele sposobów. Poniżej podajemy przepis na naszą ulubioną i naprawdę bardzo prostą pastę słonecznikową. Znakomicie smakuje na świeżym chlebku z pomidorem i bazylią lub ogórkiem i zielonymi oliwkami.
Pasta ze słonecznika - jak zrobić?
1 Ziarna słonecznika wsypujemy do miseczki i zalewamy zimną wodą, tak aby woda przykryła całość. Zostawiamy na około 3 godziny. Nie zostawiajcie na dłużej, ponieważ wówczas pasta będzie zbyt miękka i tym samym niesmaczna.
2 Odcedzamy na sitku, dodajemy sok z cytryny, olej/oliwę z oliwek i miksujemy blenderem na gładką masę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Volia! Pasta gotowa.
Uwagi i wariacje
- Pastę przechowujemy w słoiku lub innym szklanym naczyniu w lodówce. Z doświadczenia wiemy, że taka pasta wytrzymuje do około 5 dni.
- Bardzo często używamy jej do placuszków bezglutenowych, np. omletu z ciecierzycy lub do chleba żytniego.
- Jeśli kto chce, może dodać ziół np. oregano, majeranku lub papryki czerwonej, ale nam taka zwyczajna smakuje najlepiej.
- Pasta ze słonecznika jest dość kaloryczna, tym samym może stanowić pełnoprawny dodatek do kanapek. Może być masłem i pasztetem w jednym!
Inne nazwy
- Pasta z ziaren słonecznika
- Masło słonecznikowe