Pasztet ciecierzycowo-ogórkowy - jak zrobić?
1 Przygotowanie pasztetu z ciecierzycy i ogórków kiszonych jest bardzo proste, choć trochę trwa. Ciecierzycę namaczamy na parę godzin, a najlepiej na całą noc, a następnie gotujemy do miękkości.
2 Odcedzamy i przynajmniej lekko przestudzamy.
3 Do ciecierzycy dorzucamy pokrojone ogórki (ilość wedle uznania), przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie mielimy za pomocą blendera ręcznego, robota kuchennego lub maszynki do mięsa.
4 Pasztet jest od razu gotowy do smarowania.
Uwagi i wariacje
- Z przyprawami można poeksperymentować np. upodabniając pasztet do hummusu poprzez dodanie oliwy, soku z cytryny czy wyciśniętego czosnku.
- Do kanapek z pasztetem ciecierzycowym polecamy samodzielnie przygotowane masło.
Inne nazwy
- Pasztet z ciecierzycy
- Pasta z ciecierzycy i ogórków