Pasztet ciecierzycowo-ogórkowy


Pasztet ciecierzycowo-ogórkowy - potrzebne składniki

ciecierzyca

ogórki kiszone/kwaszone

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz


Pasztet ciecierzycowo-ogórkowy - jak zrobić?

1 Przygotowanie pasztetu z ciecierzycy i ogórków kiszonych jest bardzo proste, choć trochę trwa. Ciecierzycę namaczamy na parę godzin, a najlepiej na całą noc, a następnie gotujemy do miękkości.

2 Odcedzamy i przynajmniej lekko przestudzamy.

3 Do ciecierzycy dorzucamy pokrojone ogórki (ilość wedle uznania), przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie mielimy za pomocą blendera ręcznego, robota kuchennego lub maszynki do mięsa.

4 Pasztet jest od razu gotowy do smarowania.


Uwagi i wariacje

  • Z przyprawami można poeksperymentować np. upodabniając pasztet do hummusu poprzez dodanie oliwy, soku z cytryny czy wyciśniętego czosnku.
  • Do kanapek z pasztetem ciecierzycowym polecamy samodzielnie przygotowane masło.

Inne nazwy

  • Pasztet z ciecierzycy
  • Pasta z ciecierzycy i ogórków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *