Pieczone pierogi - jak zrobić?
1 W przygotowaniu ciasta nie ma dużej filozofii: mąkę, śmietanę i margarynę porządnie i sprawnie (żeby margaryna się nie roztopiła) wyrabiamy ze sobą, aż ciasto uzyska konsystencję pozwalającą na rozwałkowanie go. Jest za to trochę zabawy z samym lepieniem.
2 Dzielimy ciasto na 2-3 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy do grubości około 2 mm i wycinamy z niego możliwie dużo kół, np. za pomocą szklanki. Ciasto które zostanie łączymy z oczekującymi częściami. Na środek okrągłych kawałków wykładamy farsz (mniej więcej 1 łyżeczka, gdy wycinaliśmy zwykłą szklanką) uważając, żeby nie pobrudzić jego krawędzi. Następnie zamykamy pieroga i dociskamy końcówkę palcami robiąc małą falę. Opcjonalnie możemy dognieść zamknięcie zębami widelca, ale uważając żeby nie przedziurawić ciasta.
3 Pierogi wykładamy na blachę np. na papier do pieczenia. W miseczce rozbełtujemy surowe jajko. Za pomocą pędzelka silikonowego lub nawet widelcem smarujemy delikatnie pierogi aby nadać im szklisty, ładny wygląd.
4 Wkładamy do piekarnika o temperaturze 180-200° na około 15 min i pieczemy aż uzyskają złoty kolor.
Farsz z kapusty i grzybów
5 Możemy właściwie zastosować dowolną kombinację kapusty kiszonej lub świeżej z grzybami suszonymi lub pieczarkami.
6 Kapusta świeża: obieramy zewnętrzne liście, szatkujemy na drobno i gotujemy (około 15min) w osolonej wodzie do miękkości, po czym porządnie odsączamy i odstawiamy do wychłodzenia.
7 Kapusta kiszona: lekko płuczemy pod bieżąca wodą. Następnie gotujemy w nieosolonej wodzie od 30 minut do nawet 2 godzin, zależy jak bardzo kapusta jest kwaśna (i jak bardzo ten smak lubimy :)). Następnie odcedzamy, dobrze odsączamy, czekamy aż trochę przestygnie i kroimy, żeby nie było zbyt długich nitek.
8 Pieczarki: myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wraz pokrojoną cebulą do miękkości. Nie zapominamy posolić.
9 Grzyby suszone: gotujemy około 2 godzin aż zmiękną. Następnie je drobno szatkujemy, mielimy maszynką do mięsa lub traktujemy blenderem.
10 Cebule kroimy w niewielką kostkę, solimy i podsmażamy na patelni (gdy stosujemy pieczarki, można smażyć razem z nimi). W tym momencie mieszamy ze sobą kapustę, grzyby i cebulę. Możemy doprawić majerankiem, pieprzem i ewentualnie dosalamy (najlepiej próbować).
Farsz szpinakowy
11 Cebulę kroimy w drobną kostkę.
12 Jeśli używamy świeżego szpinaku to myjemy go i szatkujemy na drobno. Mrożonego możemy użyć od razu.
13 Nastawiamy tłuszcz na patelni i podsmażamy cebulę ze szpinakiem i przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i opcjonalnie wyciśniętym czosnkiem.
14 Gdy wszystko jest miękkie i niezbyt wodniste farsz jest gotowy. Odstawiamy go tylko do lekkiego przestudzenia.
Uwagi i wariacje
- Pierogi bardzo dobrze smakują same, a z farszem z kapusty i grzybów można podawać je z barszczykiem czerwonym.
- Podczas wałkowania możemy wałek posypać mąką aby zminimalizować przywieranie ciasta.
- Ciasto po wyrobieniu można włożyć do lodówki na kilkanaście minut, żeby było mniej problemów z wałkowaniem. Chociaż nam to nie robi dużej różnicy — być może zależne jest to od danej margaryny (my najczęściej stosujemy Kasię albo Palmę).
- Przy pierwszym lepieniu pierogów najlepiej skorzystać z pomocy kogoś doświadczonego. :)
- Nadmiar farszu z kapusty i grzybów możemy sobie zamrozić i użyć później przykładowo do krokietów.
- Do farszu szpinakowego można zetrzeć trochę żółtego sera.
- W wersji z kapustą i grzybami starajmy się nie zjeść kilkunastu pierogów pod rząd, gdyż można dostać zgagi (my się niestety często zapominamy :)).
- Pierogi bardzo dobrze smakują również na drugi dzień.
- Z podanych proporcji powinno wyjść około 40 pierogów.
Inne nazwy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi pieczone ze szpinakiem
Można użyć masła zamiast margaryny? Czy jest wówczas różnica w ilości?