Pizza domowa jak z pizzeri

Co jest najważniejsze żeby pizza wyszła jak z pizzeri?

Jeśli chcemy upiec naprawdę smaczną pizzę to są dwa elementy gdzie nie można iść na kompromis:

  • długi czas wyrastania (około doby), przy niewielkiej ilości drożdży
  • możliwie wysoka temperatura wypieku, tutaj pomagają: piekarnik z nastawą do 300°, funkcja grilla, kamień do pizzy

Jeżeli chcecie mieć dobrą pizzę za dwie godziny, to najlepszym wyborem jest jej zamówienie. Dobra, własna pizza wymaga planowania, ale zdecydowanie warto.

Pizza domowa jak z pizzeri - potrzebne składniki

mąka pszenna – najłatwiej zacząć od Divella Farina (czerwona), ale można użyć też zwykłej 550

drożdże świeże

zimna woda

sól

przecier pomidorowy (nie pomylić z koncentratem) lub puszka pomidorów

dowolne sery i inne składniki jako dodatki

zamykane pojemniki

[kamień + łopatka do nakładania]

Pizza domowa jak z pizzeri - jak zrobić?

1 Przygotowywanie ciasta do pizzy zaczynamy przynajmniej dobę przed planowaną konsumpcją. Musimy też wiedzieć ile placków chcemy przygotować. Niestety nie ma tutaj za bardzo miejsca na improwizację, to nie ciasto na naleśniki.

2 Najlepiej skorzystać z kalkulatora ze strony Klubu Miłośników Pizzy podając: liczba porcji wedle uznania, porcja 260g, hydracja 58% dla mąki Divella Farina. Czasy wyrastania np. 24h, w tym 16h w lodówce. Otrzymane proporcje najlepiej sobie najpierw odmierzyć i dopiero przygotowywać się za wyrabianie ciasta.

3 Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia w misce drożdży w wodzie. Następnie dodajemy połowę mąki i mieszamy do aż większość grudek zniknie. Następnie dodajemy ręsztę mąki i sól.

4 Ważne jest aby ciasto dobrze wyrobić, trzeba je trochę zmęczyć. Musi być gładkie. Wyrabiamy około 10-15min (przy okazji poćwiczymy ręce ;)). Po wyrobieniu dajemy ciastu chwilę odpocząć, następnie dzielimy je na tyle części ile chcieliśmy uzyskać porcji. Warto się wspomóc wagą i podzielić części po równo.

5 Porcje wrzucamy do pojemników minimalnie wysmarowanych oliwą i szczelnie zamykamy. Zostawiamy je na około 4h w temperaturze otoczenia, a następnie przekładamy do lodówki na 16h lub więcej. Ważne, żeby wyjąć ciasto przynajmniej 4 godziny przed wypiekiem.

6 Po pełnym cyklu wyrastania możemy się przygotować do faktycznego pieczenia pizzy. Zaczynamy od piekarnika – trzeba go możliwe mocno rozgrzać. Pizzę będziemy piec kilka centymetrów pod górą grzałką grillową, więc najlepiej jest tam ustawić blachę z piekarnika do góry dnem, a na to ustawić kamień jeśli takowy posiadamy. Kamień powinien się rozgrzewać przynajmniej 45min, a najlepiej godzinę. Miejsca na pizzę powinno zostać około 8cm. Mój piekarnik nastawia się na funkcji grilla na 300°, kamień mam cienki z Biedronki i pizzę w takich warunkach udaje mi się upiec w około 2 min 30 s.

7 W tym czasie możemy przygotować sobie sos. Przecieru można używać bezpośrednio, chociaż ja lubię dosypać suszonej bazylii i odrobinę cukru. Jeżeli używamy pomidorów z puszki to trzeba je zblendować i być może odrobinę odsączyć (sos nie może pływać, bo zrobi nam się zupa). Jest to też dobry moment żeby pokroić sobie ulubione składniki i ser. Sos i dodatki najlepiej jak będą zimne, gdyż będziemy piec pizzę w wysokiej temperaturze.

8 Gdy piekarnik jest bliski rozgrzania, wyjmujemy ciasto rozgrzane do temperatury pokojowej z pojemnika. Na blat wysypujemy odrobinę mąki ugniatamy ciasto najpierw palcami a potem formujemy płaski placek.

9 Łopatkę minimalnie posypujemy mąką i nakładamy na nią placek. Na placek dajemy sos, zwykle 3-4 łyżki i rozsmarowujemy. Na górę wrzucamy ser i wybrane dodatki.

10 Pizzę najlepiej włożyć do piekarnika, gdy górna grzałka się włączy (zrobi się czerwona). Pieczemy, aż brzegi wyrosną, zarumienią się i nawet mogą się minimalnie zacząć przypalać. Spód pizzy nie powinien być biały.

11 Jeśli nie uda nam się upiec pizzy w 3min to może ona zacząć się robić twarda, dlatego ważna jest wysoka temperatura.

12 Pizzę wyjmujemy najlepiej na kartkę z piekarnika, żeby mogą trochę się schłodzić i się przy tym nie spocić. Oczekujemy chwile i zjadamy, pamiętając że można polać oliwą dla smaku, zdrowia i dobrych kalorii. Smacznego!

Uwagi

  • Drożdże świeże można zastąpić suchymi, ale wtedy trzeba dać ich 3x mniej.
  • Jeżeli nie macie jeszcze kamienia do pizzy, ale chcecie go kupić to dla początkujących lepszy jest prostokąty. Na okrągłym łatwiej nie trafić pizzą na kamień co może doprowadzić do przypalenia. Kamień warto kupić od razu z dopasowaną rozmiarowo łopatką.
  • Z konsumpcją chwilę czekamy, gdyż od bardzo gorącej pizzy (i w ogóle ciast drożdżowych) może boleć brzuch.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *