Bezglutenowa pizza na cieście gryczanym smakuje inaczej niż standardowa, jednak w kategorii tych domowych zupełnie może konkurować z pszennymi. A do tego jest szybsza i prostsza w przygotowaniu. Ciasto z mąki gryczanej może przypaść do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za kaszą gryczaną (paloną). Podane proporcje starczają na 2 pizze o średnicy ok. 30 cm.
Pizza gryczana (bez drożdży) - jak zrobić?
Ciasto
1 W większej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Mieszanie zacząć możemy łyżką a skończyć rękoma. Ciasto powinno nie przywierać do rąk, a jednocześnie być dość elastyczne.
2 Ciasto nie wymaga wyrastania, dlatego możemy od razu podzielić je na dwie części i formować pizzę. Na płaskiej blaszce (najlepiej okrągłej) rozkładamy papier do pieczenia i podsypujemy go mąką. Następnie rozpłaszczamy i rozwałkowujemy połowę ciasta (możliwie cienko).
3 Na ciasto rozprowadzamy równomiernie sos i kładziemy wybrane dodatki (szczegóły poniżej).
4 Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220° (grzałka góra-dół) przez 7 minut normalnie i jeszcze 3-4 minuty z termoobiegiem, lub około 12-14 minut normalnie.
Sos
5 Otwieramy puszkę pomidorów i odlewamy najbardziej rzadki sok. Bierzemy około 1/3 pozostałej zawartości.
6 Dodajemy około łyżeczki koncentratu, żeby zagęścić (nie jest to krok wymagany, ale polecany). Mielimy wszystko blenderem i doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, bazylią, oregano czy majerankiem.
Dodatki
7 Dodatki to już kwestia gustu. Na pewno warto rozważyć: cebulę, cukinię, pieczarki, ser żółty, mozzarellę, ser kozi, oliwki. Przy czym te bardziej suche składniki jak cebula, cukinia czy pieczarki warto po pokrojeniu wrzucić do miseczki i wymieszać z odrobiną oliwy lub innego tłuszczu. Więcej o tym w przepisie na pizzę klasyczną.
Uwagi i wariacje
- Gotową pizzę można polać oliwą z oliwek lub sosem czosnkowym.
- Trzeba mieć na uwadze, że różne rodzaje mąki gryczanej mogą wymagać odrobinę więcej lub mniej wody.
- Pizzę na cieście gryczanym można by zapewne piec krócej w wyższej temperaturze, my jednak ograniczamy się do 220° ze względu na papier do pieczenia, którego używamy.
- Do sosu można też wycisnąć czosnek lub dosypać czosnku niedźwiedziego.
- Żeby pizza nie przywarła, warto użyć papieru silikowanego.
Inne nazwy
- Pizza bezglutenowa
- Pizza na cieście gryczanym bez drożdży
- Pizza z mąki gryczanej