Pizza gryczana (bez drożdży)

Bezglutenowa pizza na cieście gryczanym smakuje inaczej niż standardowa, jednak w kategorii tych domowych zupełnie może konkurować z pszennymi. A do tego jest szybsza i prostsza w przygotowaniu. Ciasto z mąki gryczanej może przypaść do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za kaszą gryczaną (paloną). Podane proporcje starczają na 2 pizze o średnicy ok. 30 cm.

Pizza gryczana (bez drożdży) - potrzebne składniki

Ciasto

mąka gryczana (ok. 320g)

wody (200g)

kamień winny lub proszek do pieczenia (1 łyżeczka)

mielone siemię lniane (1 łyżeczka)

oliwa (1-2 łyżki)

sól (0.5 łyżeczki)

Sos

pomidory w puszcze (około 1/3) lub pasata

sól

koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)

bazylia, oregano, majeranek (opcjonalnie)

czosnek (opcjonalnie)

Pizza gryczana (bez drożdży) - jak zrobić?

Ciasto

1 W większej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Mieszanie zacząć możemy łyżką a skończyć rękoma. Ciasto powinno nie przywierać do rąk, a jednocześnie być dość elastyczne.

2 Ciasto nie wymaga wyrastania, dlatego możemy od razu podzielić je na dwie części i formować pizzę. Na płaskiej blaszce (najlepiej okrągłej) rozkładamy papier do pieczenia i podsypujemy go mąką. Następnie rozpłaszczamy i rozwałkowujemy połowę ciasta (możliwie cienko).

3 Na ciasto rozprowadzamy równomiernie sos i kładziemy wybrane dodatki (szczegóły poniżej).

4 Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220° (grzałka góra-dół) przez 7 minut normalnie i jeszcze 3-4 minuty z termoobiegiem, lub około 12-14 minut normalnie.

Sos

5 Otwieramy puszkę pomidorów  i odlewamy najbardziej rzadki sok. Bierzemy około 1/3 pozostałej zawartości.

6 Dodajemy około łyżeczki koncentratu, żeby zagęścić (nie jest to krok wymagany, ale polecany). Mielimy wszystko blenderem i doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, bazylią, oregano czy majerankiem.

Dodatki

7 Dodatki to już kwestia gustu. Na pewno warto rozważyć: cebulę, cukinię, pieczarki, ser żółty, mozzarellę, ser kozi, oliwki. Przy czym te bardziej suche składniki jak cebula, cukinia czy pieczarki warto po pokrojeniu wrzucić do miseczki i wymieszać z odrobiną oliwy lub innego tłuszczu. Więcej o tym w przepisie na pizzę klasyczną.

Uwagi i wariacje

  • Gotową pizzę można polać oliwą z oliwek lub sosem czosnkowym.
  • Trzeba mieć na uwadze, że różne rodzaje mąki gryczanej mogą wymagać odrobinę więcej lub mniej wody.
  • Pizzę na cieście gryczanym można by zapewne piec krócej w wyższej temperaturze, my jednak ograniczamy się do 220° ze względu na papier do pieczenia, którego używamy.
  • Do sosu można też wycisnąć czosnek lub dosypać czosnku niedźwiedziego.
  • Żeby pizza nie przywarła, warto użyć papieru silikowanego.

Inne nazwy

  • Pizza bezglutenowa
  • Pizza na cieście gryczanym bez drożdży
  • Pizza z mąki gryczanej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.