Pizza - jak zrobić?
Ciasto
1 Drożdże rozrabiamy z cukrem do płynnej konsystencji. Dolewamy wodę, dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto dopóki nie będzie dobrze odchodzić od rąk (jeśli mamy robota kuchennego można wyrabianie ciasta rozpocząć w nim, dosypując powoli mąkę, dopóki starczy mu mocy).
2 Dolewamy oliwę, dosalamy i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny.
Sos
3 W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki i właściwie gotowe. Proporcje są tutaj tylko propozycją, można je modyfikować wedle uznania. Przyprawy to kwestia smaku, im więcej koncentratu tym sos będzie bardziej gęsty (i kwaskowo-pomidorowy).
Pizza
4 Piekarnik rozgrzewamy do ok. 220°.
5 Ciasto dzielimy na porcje (w naszym przypadku na 6 części, gdzie z każdej wychodzi pizza o średnicy ok. 30 cm). Dany kawałek rozwałkowujemy bardzo płasko (najlepiej 2-3mm), lekko podsypując mąką. Wałkować możemy od razu na papierze do pieczenia (takim słabo przylepiającym się).
6 Następnie lekko zawijamy brzeg ciasta i rozsmarowujemy sos (nam sos zrobiony z 250 ml przecieru starcza na 2 pizze).
7 Na górę dajemy dowolne dodatki (więcej o dodatkach poniżej). Nasza wersja minimum to starty żółty ser, plasterki mozzarelli i cebula lub oliwki. Wkładamy pizzę do rozgrzanego piekarnika. W naszym piecze się ona około 12 min w 220° (grzałki góra-dół, bez termoobiegu).
Przygotowanie dodatków do pizzy
- Ser żółty — trzemy lub kroimy w cienkie plastry.
- Mozzarella — kroimy w plastry.
- Cebula — obieramy, przekrajmy na pół a następnie połówki kroimy w cienkie łódeczki, które później prószymy solą i mieszamy w odrobinie oliwy lub oleju.
- Oliwki — kroimy dowolnie.
- Pieczarki — kroimy w plasterki i lekko oprószamy solą.
- Cukinia — kroimy w cienkie plastry, możemy oprószyć solą i lekko wymieszać w odrobinie tłuszczu.
- Fasola czerwona — wyjmujemy z puszki, odsączamy i kroimy na połówki (można też zostawić w całości).
- Jajka — rozbijamy surowe na środku pizzy (jak sadzone). Trzeba je przypilnować, żeby się w piekarniku ścięło.
- Bakłażan — kroimy w cienkie plastry, koniecznie solimy i czekamy aż puszczą odrobinę soku (ok. 15 min), który następnie trzeba wytrzeć ręcznikiem papierowym.
- Pomidory — kroimy w cienkie plastry, pozbywamy się gniazd nasiennych, możemy oprószyć solą.
- Papryka (dowolnego koloru) — kroimy w kostkę.
Uwagi i wariacje
- Pizzę można podać z sosem czosnkowym.
- Trzeba uważać, żeby nie dać za dużo oliwy do ciasta. Może to spowodować, że skórka będzie bardzo twarda.
- Niewykorzystane kawałki ciasta zamrażamy, dzięki czemu następnym razem będziemy mieli sporo mniej roboty.
- Podobno pizza wychodzi lepsza i piecze się szybciej na kamieniu do pieczenia, ale niestety nie mieliśmy okazji tego wypróbować.
Nie wiem czy wiesz ale sery żółte, mozzarella, bundz, oscypek, sery pleśniowe itd. to tzw. ser podpuszczkowe, a podpuszczka to nic innego jak substancja tworząca się w naszych żołądkach. U nas do 3 roku życia wytwarzana aby ścinać mleko matki, a do serów pobierana z żołądków cieląt, świnek itd. ,,Istnieją także podpuszczki pochodzenia roślinnego – w niektórych sokach i tkankach roślin i grzybów. W dawnych czasach mleko ścinane było także za pomocą soku figowego. Obecnie w użyciu znajdują się również substytuty podpuszczki zwierzęcej, stworzone na potrzeby wegetarian” ale trudno jest je dostać, a co dopiero znaleźć ser z nią. Dlatego uświadamiam, że sery dostępne w supermarketach, sklepach prywatnych itd. na pewno nie będą przeznaczone dla vege.
Probowalem wielokrotnie robic pizze w domu. Z roznych przepisow, takze niby wg tych, ktore sa 'prawdziwe’, z prawdziwych restauracji, takze wloskich. Jednak zawsze czegos brakowalo. Wg mnie – nie da sie stworzyc takiej pizzy, jaka mozna zjesc w prawdziwej, wloskiej restauracji.
Przepis całkiem sympatyczny. Wczoraj korzystałem, przygotowując pizzę z dwójką małych dzieci. Skoro nam się udało, to znaczy, że musi być dobry :D