Placuszki cukiniowe - jak zrobić?
1 Cukinie myjemy i trzemy na tarce na średnich lub małych oczkach (można też pół na pół). Jeśli podczas tarcia wydzieliło się sporo wody, to startą cukinię odciskamy i odlewamy nadmiar.
2 Dodajemy jajka (jedno na 1-2 cukinie) i mąkę (3-5 łyżek na cukinię), żeby się wszystko lepiej trzymało. Przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie oregano i majerankiem po czym wszystko razem mieszamy.
3 Rozgrzewamy wybrany tłuszcz. Za pomocą łyżki nakładamy kilka kulek masy cukiniowej na patelnię i rozpłaszczamy, żeby uformować placuszki. Po usmażeniu z obydwu stron na złoto-brązowy kolor podajemy.
Uwagi i wariacje
- Ilość mąki w dużej mierze zależy od naszych preferencji smakowych. Jeśli damy mało, placuszki będą bardzo cukiniowe, ale również miękkie (może być problem z odwracaniem). Przy większej ilości będą bardziej ciastowe, twardsze i ładniej się zarumienią.
- Bardzo dobrze smakują z sosem pomidorowym.
- Alternatywą do sosu pomidorowego mogą być różnego rodzaju dipy, salsa, sos czosnkowy czy nawet musztarda lub ketchup.
Inne nazwy
- Placki z cukinii