Placuszki cukiniowe


Placuszki cukiniowe - potrzebne składniki

cukinia

mąka (dowolna, może być bezglutenowa – ryżowa czy jaglana)

jajko (najlepiej ekologiczne)

pieprz

oregano, majeranek (opcjonalnie)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

pomidory (opcjonalnie do sosu)


Placuszki cukiniowe - jak zrobić?

1 Cukinie myjemy i trzemy na tarce na średnich lub małych oczkach (można też pół na pół). Jeśli podczas tarcia wydzieliło się sporo wody, to startą cukinię odciskamy i odlewamy nadmiar.

2 Dodajemy jajka (jedno na 1-2 cukinie) i mąkę (3-5 łyżek na cukinię), żeby się wszystko lepiej trzymało. Przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie oregano i majerankiem po czym wszystko razem mieszamy.

3 Rozgrzewamy wybrany tłuszcz. Za pomocą łyżki nakładamy kilka kulek masy cukiniowej na patelnię i rozpłaszczamy, żeby uformować placuszki. Po usmażeniu z obydwu stron na złoto-brązowy kolor podajemy.


Uwagi i wariacje

  • Ilość mąki w dużej mierze zależy od naszych preferencji smakowych. Jeśli damy mało, placuszki będą bardzo cukiniowe, ale również miękkie (może być problem z odwracaniem). Przy większej ilości będą bardziej ciastowe, twardsze i ładniej się zarumienią.
  • Bardzo dobrze smakują z sosem pomidorowym.
  • Alternatywą do sosu pomidorowego mogą być różnego rodzaju dipy, salsa, sos czosnkowy czy nawet musztarda lub ketchup.

Inne nazwy

  • Placki z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.