Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa krem z batatów w sam raz na zimowe dni i nie tylko.
Pizza na cieście gryczanym to świetny sposób na szybką i pyszną kolację, a także doskonała alternatywa dla wszystkich osób unikających glutenu.
Pieczone kotlety buraczane jako podstawa zdrowego obiadu lub wegańskiego burgera.
Omlet z ciecierzycy to prawdziwe zbawienie dla osób unikających pszenicy i bezglutenowców. Robi się go super-szybko, jest smaczny, pożywny i spokojnie zastępuje chleb, gdyż możemy go potraktować jak dużą kanapkę.
Frytki z piekarnika wcale nie muszą być trudniejsze w przygotowaniu niż klasyczne smażone. Wstępne podgotowanie dodaje trochę pracy, ale jednocześnie możemy upiec wszystkie porcje jednocześnie i to bez marnowania dużych ilości oleju. A chyba nie trzeba przypominać, że taka wersja jest dużo zdrowsza? :)
Klasyczna polska zupa, świetnie sprawdzająca się zimą, gdy ciężko o świeże warzywa.
Sycące ciasteczka owsiane, bardzo łatwe w przygotowaniu i modyfikowaniu. Bez problemu można je zmienić w ciasteczka orkiszowe.
Możliwe prosty chleb pszenny, który nie wymaga wyrabiania ani zakwasu. Wymaga 10-15min pracy i trochę oczekekiwania na wyrastanie i pieczenie. Podane proporcje starczają na 1 chleb w standardowej keksówce (ok. 22 x 8 x 7 cm – wymiary wew. w połowie wysokości). Można je też mocno modyfikować, więcej o tym w uwagach na końcu przepisu.
Prosty pomysł na połączenie smacznego jajka i zdrowej kaszy wraz z wybranym dodatkiem.