Risotto wegetariańskie - jak zrobić?
1 Warzywa kroimy w drobną kostkę, cebulę w cienkie piórka. Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy się zezłoci dodajemy pieczarki, cukinię i paprykę, podsmażamy parę minut. Lekko solimy. Do warzyw wsypujemy ryż i zalewamy bulionem lub zwykłą wodą. Dusimy, najlepiej pod przykryciem.
2 Pilnujemy czy nie brakuje wody, ponieważ ryż będzie ją wchłaniał. Po około 8-10 minutach dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z puszki/kartonu). My preferujemy te z puszki — oszczędza to sporo kłopotu z przygotowaniem posiłku. Doprawiamy solą i pieprzem.
3 Dusimy do momentu, gdy ryż zmięknie, a potrawa będzie miała gęstą konsystencję. Ser możemy zetrzeć jeszcze do gorącej potrawy i wymieszać, ewentualnie posypać nim gotowe risotto na talerzu.
Uwagi i wariacje
- Warzywa można dodawać w miarę dowolnie. Można dodać np. marchewkę, groszek, kalafiora czy brokuła. Radzimy tylko nie rezygnować z pomidorów, cebuli i sera.
- Osobiście nie polecamy specjalnych ryżów do risotto. Są droższe i mniej smaczne.
- Weganie również mogą zrobić takie risotto — wystarczy, że zrezygnują z sera. Można za to dodać tofu lub wędliny/kiełbaski sojowej.
- Niektórzy lubią zajadać risotto przegryzając… kromkami chleba z masłem.
Bardzo dobre, fajny przepis ;-) Pozdrawiam.
zrobiłam bez pieczarek i sera, za to z łyżeczką masła, słodką i ostrą papryką i bazylią. bardzo dobre ;)
Fajny przepis. Szkoda tylko, że nie ma podanych dokładnych proporcji. To moje jedyne zastrzeżenie :)
Witaj Zofka. Prawdę mówiąc, w takich przepisach jak ten, nie podajemy proporcji z premedytacją. Trzymamy się założenia, że niektórych przepisów nie da się popsuć złymi proporcjami. Tutaj np. jak się da więcej cebuli czy sera to będzie po prostu bardziej cebulowe/serowe, co może jednym bardziej odpowiadać, a innym mniej. Każdy gotuje też dla innej liczby osób, a także każdy jest w stanie inną ilość zjeść, no i każdy ma inny smak (co np. widać w komentarzu Katherine :)). Dlatego staramy się, aby nasze przepisy były bardziej pomysłami i inspiracjami, a nie konkretnymi instrukcjami. Chociaż oczywiście w niektórych przepisach dokładne proporcje są nie do uniknięcia i wtedy staramy się je podawać możliwie dokładnie. Pozdrawiamy.
Rissotto jest bardzo szybkie i tanie. Kiedy zależy mi na czasie to używam tylko i wyłącznie mieszanki chińskiej z biedronki. Całość doprawiam dużą ilością kurkumy(dla koloru) curry i chili:) Moim mięsożernym kolegom zawsze bardzo smakuje:)
Świetny przepis, właśnie kończę gotować, można zrobić ciekawe wariacje na temat risotto. Ja dodałem curry, wędlinę, paprykę, pomidory szczyptę bazylii, w zasadzie taki przegląd lodówki :)
a pomyśleć że nie miałem pomysłu na obiad :)
bardzo dobry przepis pozdrawiam :)
Dzięki za ten przepis, risotto wyszło super!!
Świetny przepis, spodobała mi się możliwość łączenia tych warzyw w ilościach takich, jakich w danym momencie mam ochotę. Tym bardziej, że nie lubię gotować,
a właśnie jestem po konsumpcji tego dania. Pycha i dość syto… :)
Zastanawiam się jakie jeszcze przyprawy można dodać do tego dania oprócz curry.?
Cieszymy się, że smakuje! :) Jak risotto jest wyraźnie pomidorowe to na pewno można dać bazylię i oregano. Papryka słodka też będzie pasować, podobnie ostra jeśli ktoś lubi. Można też poeksperymentować z majerankiem albo ziołami prowansalskimi.
Ech szkoda ze nie ma proporcji. Nie kazdy ma wprawe w gotowaniu a dla takich to podstawa.pozdrawiam
No dobrze a ile ryzu na ile wody ?
Ja zaczynam od tego że cały ryż jest zalany parę milimetrów ponad ale potem niestety trzeba pilnować i ew dolewać, bo zależy od ryżu, ilości, temperatury.