Risotto wegetariańskie


Risotto wegetariańskie - potrzebne składniki

ryż zwykły

pomidory (mogą być z puszki)

cebula

ser żółty (do posypania)

pieprz

ulubione przyprawy (np. majeranek, bazylia, oregano, słodka papryka)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

Opcjonalne dodatki

cukinia

papryka (kolor dowolny)

pieczarki

brokuł


Risotto wegetariańskie - jak zrobić?

1 Warzywa kroimy w drobną kostkę, cebulę w cienkie piórka. Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy się zezłoci dodajemy pieczarki, cukinię i paprykę, podsmażamy parę minut. Lekko solimy. Do warzyw wsypujemy ryż i zalewamy bulionem lub zwykłą wodą. Dusimy, najlepiej pod przykryciem.

2 Pilnujemy czy nie brakuje wody, ponieważ ryż będzie ją wchłaniał. Po około 8-10 minutach dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z puszki/kartonu). My preferujemy te z puszki — oszczędza to sporo kłopotu z przygotowaniem posiłku. Doprawiamy solą i pieprzem.

3 Dusimy do momentu, gdy ryż zmięknie, a potrawa będzie miała gęstą konsystencję. Ser możemy zetrzeć jeszcze do gorącej potrawy i wymieszać, ewentualnie posypać nim gotowe risotto na talerzu.


Uwagi i wariacje

  • Warzywa można dodawać w miarę dowolnie. Można dodać np. marchewkę, groszek, kalafiora czy brokuła. Radzimy tylko nie rezygnować z pomidorów, cebuli i sera.
  • Osobiście nie polecamy specjalnych ryżów do risotto. Są droższe i mniej smaczne.
  • Weganie również mogą zrobić takie risotto — wystarczy, że zrezygnują z sera. Można za to dodać tofu lub wędliny/kiełbaski sojowej.
  • Niektórzy lubią zajadać risotto przegryzając… kromkami chleba z masłem.

12 Comments

  1. zrobiłam bez pieczarek i sera, za to z łyżeczką masła, słodką i ostrą papryką i bazylią. bardzo dobre ;)

  2. Fajny przepis. Szkoda tylko, że nie ma podanych dokładnych proporcji. To moje jedyne zastrzeżenie :)

  3. Witaj Zofka. Prawdę mówiąc, w takich przepisach jak ten, nie podajemy proporcji z premedytacją. Trzymamy się założenia, że niektórych przepisów nie da się popsuć złymi proporcjami. Tutaj np. jak się da więcej cebuli czy sera to będzie po prostu bardziej cebulowe/serowe, co może jednym bardziej odpowiadać, a innym mniej. Każdy gotuje też dla innej liczby osób, a także każdy jest w stanie inną ilość zjeść, no i każdy ma inny smak (co np. widać w komentarzu Katherine :)). Dlatego staramy się, aby nasze przepisy były bardziej pomysłami i inspiracjami, a nie konkretnymi instrukcjami. Chociaż oczywiście w niektórych przepisach dokładne proporcje są nie do uniknięcia i wtedy staramy się je podawać możliwie dokładnie. Pozdrawiamy.

  4. Rissotto jest bardzo szybkie i tanie. Kiedy zależy mi na czasie to używam tylko i wyłącznie mieszanki chińskiej z biedronki. Całość doprawiam dużą ilością kurkumy(dla koloru) curry i chili:) Moim mięsożernym kolegom zawsze bardzo smakuje:)

  5. Świetny przepis, właśnie kończę gotować, można zrobić ciekawe wariacje na temat risotto. Ja dodałem curry, wędlinę, paprykę, pomidory szczyptę bazylii, w zasadzie taki przegląd lodówki :)
    a pomyśleć że nie miałem pomysłu na obiad :)

    bardzo dobry przepis pozdrawiam :)

  6. Świetny przepis, spodobała mi się możliwość łączenia tych warzyw w ilościach takich, jakich w danym momencie mam ochotę. Tym bardziej, że nie lubię gotować,
    a właśnie jestem po konsumpcji tego dania. Pycha i dość syto… :)
    Zastanawiam się jakie jeszcze przyprawy można dodać do tego dania oprócz curry.?

    1. Cieszymy się, że smakuje! :) Jak risotto jest wyraźnie pomidorowe to na pewno można dać bazylię i oregano. Papryka słodka też będzie pasować, podobnie ostra jeśli ktoś lubi. Można też poeksperymentować z majerankiem albo ziołami prowansalskimi.

    1. Ja zaczynam od tego że cały ryż jest zalany parę milimetrów ponad ale potem niestety trzeba pilnować i ew dolewać, bo zależy od ryżu, ilości, temperatury.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.