Rosół wegetariański - jak zrobić?
1 Nastawiamy wodę do gotowania w dwóch garnkach – jeden na rosół, drugi na makaron.
2 Sporą ilość marchwi (w stosunku do typowego rosołu) myjemy, obieramy i kroimy w talarki lub półksiężyce. Pietruszkę obieramy. Obraną cebulę kroimy na pół. Pora myjemy i odcinamy końcówki. Selera myjemy i kroimy na 2-3 części.
3 Wrzucamy do wody wszystkie warzywa i natkę. Gotujemy na małym ogniu przynajmniej 40-60min. Jeśli lubimy bardziej intensywne smaki lub chcemy skrócić czas gotowania można dodać kostkę rosołową.
4 Na koniec możemy doprawić pieprzem, odrobiną oliwy a na talerzu przyozdobić natką pietruszki.
Uwagi i wariacje
- Proporcji warzyw nie trzeba się jakoś sztywno trzymać. Jednakże, skoro nie używamy mięsa to lepiej dać ich za dużo niż za mało.
- Do tej potrawy polecamy tzw. makaron jajeczny, chociaż jest to oczywiście kwestia preferencji.
- Dzięki sporej ilości marchwi rosołek ma specyficzny słodkawy posmak. Jeśli nie przepadacie za klasycznym rosołem, ten może wam i tak posmakować.
- Taki marchewkowy rosołek to również dobry sposób na szybkie rozgrzanie organizmu.
- Dodając koncentratu pomidorowego, możemy następnego dnia przerobić rosół na pomidorówkę.