Rosół wegetariański


Rosół wegetariański - potrzebne składniki

makaron nitki (zwykły lub kukurydziany)

marchew (4-5 sztuk)

pietruszka (2 sztuki)

pół selera

cebula (1 sztuka)

por (opcjonalnie)

natka pietruszki lub selera

pieprz

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

kostka rosołowa warzywna (nalepiej domowa lub ekologiczna, opcjonalnie)


Rosół wegetariański - jak zrobić?

1 Nastawiamy wodę do gotowania w dwóch garnkach – jeden na rosół, drugi na makaron.

2 Sporą ilość marchwi (w stosunku do typowego rosołu) myjemy, obieramy i kroimy w talarki lub półksiężyce. Pietruszkę obieramy. Obraną cebulę kroimy na pół. Pora myjemy i odcinamy końcówki. Selera myjemy i kroimy na 2-3 części.

3 Wrzucamy do wody wszystkie warzywa i natkę. Gotujemy na małym ogniu przynajmniej 40-60min. Jeśli lubimy bardziej intensywne smaki lub chcemy skrócić czas gotowania można dodać kostkę rosołową.

4 Na koniec możemy doprawić pieprzem, odrobiną oliwy a na talerzu przyozdobić natką pietruszki.


Uwagi i wariacje

  • Proporcji warzyw nie trzeba się jakoś sztywno trzymać. Jednakże, skoro nie używamy mięsa to lepiej dać ich za dużo niż za mało.
  • Do tej potrawy polecamy tzw. makaron jajeczny, chociaż jest to oczywiście kwestia preferencji.
  • Dzięki sporej ilości marchwi rosołek ma specyficzny słodkawy posmak. Jeśli nie przepadacie za klasycznym rosołem, ten może wam i tak posmakować.
  • Taki marchewkowy rosołek to również dobry sposób na szybkie rozgrzanie organizmu.
  • Dodając koncentratu pomidorowego, możemy następnego dnia przerobić rosół na pomidorówkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *