Sałatka z buraków, orzechów i żurawiny - jak zrobić?
1 Nastawiamy piekarnik na 180°. Buraki obcinamy z obydwu stron, a większe dodatkowo kroimy na pół. Wykładamy je na brytfannę na folię aluminiową i kropimy oliwą oraz solimy. Zawijamy wszystkie na raz w folię dokładnie z każdej strony i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 min.
2 Gdy już będą miękkie, odstawiamy do wystudzenia, po czym obieramy i kroimy w raczej niedużą kostkę. Orzeszki ziemne siekamy na desce używają sporego noża i dodajemy do buraków.
3 Żurawinę możemy dodać w całości lub też trochę posiekać. Następnie doprawiamy majonezem (około 1 łyżki na 3-4 buraczki), solimy, pieprzymy i możemy wkropić trochę soku z cytryny. Mieszamy wszystko dokładnie i gotowe.
Uwagi i wariacje
- Sałatka jest dobra zarówno gdy buraki są jeszcze ciepłe lub też zupełnie na zimno.
- Zamiast orzechów ziemnych, można użyć laskowych albo włoskich.
- Teoretycznie podczas pieczenia powinniśmy zawijać każdego buraka osobno w folię, ale mi się nie chce bawić. :)
- Sałatka jest dobra również na drugi dzień. Po dwóch dniach już się robi dziwna.
Inne nazwy
- Sałatka buraczana z orzechami i żurawiną