Sałatka włoska z sosem francuskim - jak zrobić?
1 Myjemy wszystkie warzywa.
2 Ogórków nie trzeba obierać, można tylko wyszorować skórkę. Obrane czy nie – kroimy w kostkę.
3 Pomidory można obrać (np. nacinając skórkę i zalewając wrzątkiem), a koniecznie trzeba pozbyć się gniazd nasiennych (tych glutów), bo będzie kwaśno. Jeśli używamy pomidorów koktajlowych, to wystarczy je umyć i pokroić na ćwiartki.
4 Sałatę drobno rwiemy — im mniejsze kawałki tym lepiej wygląda i fajniej się je.
5 Oliwki kroimy na połówki lub ćwiartki.
6 Sery, jaka, paprykę, rzodkiewkę czy cebulę kroimy w kostkę.
7 Sos przygotowujemy wg zaleceń z opakowania.
8 Mieszamy wszystko w niemałej misce. Sos można mieszać już po pokrojeniu pierwszych składników (szybciej się „przegryzie”). Całość jeszcze odstawiamy na parę minut i gotowe.
Uwagi i wariacje
- Składników nie należy traktować bardzo sztywno. Nie ma przeciwwskazań, żeby pominąć 1 czy 2 warzywa podstawowe (szczególnie jeśli można je zastąpić którymś z dodatkowych).
- Mozzarellę można zastąpić zwykłym żółtym serem, też jest dobry, ale mniej delikatny.
- Rzodkiewki można próbować zastępować rzepą.
- Jeśli ktoś potrafi to można zrobić sos samemu, nawet na szybko po prostu dodając do sałatki wymieszane: oliwę, trochę soku z cytryny, trochę miodu i musztardy.
- Sałatkę można przyprawić ziołami.
- Z podstawą sałatki można dowolnie kombinować, np. dodając ugotowane jajka i zmieniając sos na koperkowy. Zależnie od zachcianek.
zaraz ją zrobię :P