Sałatka porowo-jajeczna - jak zrobić?
1 Pora myjemy i kroimy w dość cienkie paski, które następnie wrzucamy do jakiegoś naczynia. Żeby por nie był zbyt ostry solimy go, mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut.
2 W tym czasie gotujemy jajka na twardo, które po ostudzeniu i obraniu kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na średnich oczkach. Ogórki kiszone kroimy, tak jak jajka, w kostkę.
3 Możemy teraz wrócić do posiekanego pora, którego wyciskamy rękami a powstałą wodę odlewamy. Teraz możemy połączyć wszystkie składniki, dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem i gotowe.
Uwagi i wariacje
- Pora można umyć już posiekanego, ponieważ czasami może się zapodziać trochę ziemi pomiędzy warstwami.
- Podane proporcje to tylko propozycja, można je zmieniać właściwe dowolnie. My następnym razem planujemy wypróbować wersję z dużą ilością ogórków.
Salatka super, wlasnie zjadlem, nie myslalem, że moze to byc tak proste. Chyba najszybsza salatka! :) Dzieki za przepis.