Sałatka warzywna


Sałatka warzywna - potrzebne składniki

ogórki kiszone (dużo)

marchew

ziemniaki

jabłka

jajka (najlepiej ekologiczne)

pietruszka (opcjonalnie)

groszek z puszki (opcjonalnie)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

majonez (tutaj polecamy Kielecki)


Sałatka warzywna - jak zrobić?

1 Ziemniaki, marchew i pietruszkę gotujemy do miękkości (można razem). Jajka gotujemy na twardo. Jabłka obieramy ze skórki. Wszystkie te składniki oraz ogórki kiszone kroimy w niedużą kostkę.

2 Ogórków proponujemy wkroić całkiem dużo, dzięki czemu sałatka będzie bardzo „rześka”.

3 Opcjonalnie wsypujemy groszek z puszki. Mieszamy z majonezem tak,  żeby wszystkie składniki były przynajmniej trochę oblepione. Dosalamy do smaku, możemy też odrobinę popieprzyć.

4 Podawać można same lub z pieczywem. Można też nakładać na kanapki.


Uwagi i wariacje

  • Groszek konserwowy jest tutaj klasycznym składnikiem, my jednak go nie polecamy (no chyba, że ktoś jest wielbicielem). Sałatka robi się z nim bardziej „ciapowata” i sucha.
  • Ziemniaki, marchew i pietruszkę można gotować obrane jak i w skórkach (tylko umyte). W teorii podczas gotowania ze skórką zachowuje się więcej witamin, jednak późniejsze obieranie będzie bardziej problematyczne.
  • Majonez Kielecki jest ostrzejszy niż pozostałe, dlatego naszym zdaniem tutaj pasuje dużo lepiej od innych.
  • Jabłka lepiej wybrać kwaskowe niż słodkie, chociaż nie jest to bardzo ważne.
  • Jeśli przygotowujemy sałatkę z wyprzedzeniem, można odłożyć mieszanie z majonezem na później. Powinno to wydłużyć żywotność sałatki.

Inne nazwy

  • Sałatka jarzynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.