Sałatka warzywna - jak zrobić?
1 Ziemniaki, marchew i pietruszkę gotujemy do miękkości (można razem). Jajka gotujemy na twardo. Jabłka obieramy ze skórki. Wszystkie te składniki oraz ogórki kiszone kroimy w niedużą kostkę.
2 Ogórków proponujemy wkroić całkiem dużo, dzięki czemu sałatka będzie bardzo „rześka”.
3 Opcjonalnie wsypujemy groszek z puszki. Mieszamy z majonezem tak, żeby wszystkie składniki były przynajmniej trochę oblepione. Dosalamy do smaku, możemy też odrobinę popieprzyć.
4 Podawać można same lub z pieczywem. Można też nakładać na kanapki.
Uwagi i wariacje
- Groszek konserwowy jest tutaj klasycznym składnikiem, my jednak go nie polecamy (no chyba, że ktoś jest wielbicielem). Sałatka robi się z nim bardziej „ciapowata” i sucha.
- Ziemniaki, marchew i pietruszkę można gotować obrane jak i w skórkach (tylko umyte). W teorii podczas gotowania ze skórką zachowuje się więcej witamin, jednak późniejsze obieranie będzie bardziej problematyczne.
- Majonez Kielecki jest ostrzejszy niż pozostałe, dlatego naszym zdaniem tutaj pasuje dużo lepiej od innych.
- Jabłka lepiej wybrać kwaskowe niż słodkie, chociaż nie jest to bardzo ważne.
- Jeśli przygotowujemy sałatkę z wyprzedzeniem, można odłożyć mieszanie z majonezem na później. Powinno to wydłużyć żywotność sałatki.
Inne nazwy
- Sałatka jarzynowa