Śniadanie angielskie


Śniadanie angielskie - potrzebne składniki

fasolka w sosie pomidorowym

jajka (najlepiej ekologiczne)

jasne pieczywo do odpieczenia lub chleb dostowy

tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy, ew. masło klarowane lub zwykły olej)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

Zalecane składniki dodatkowe

pomidory

pieczarki

wędlina sojowa


Śniadanie angielskie - jak zrobić?

1 Śniadanie angielskie to zestaw osobnych potraw, które bardzo fajnie się ze sobą komponują na jednym talerzu. Mimo tego, przygotowanie wcale nie jest trudne ani czasochłonne.

2 Do piekarnika rozgrzanego do ok. 180° (lub grilla) wkładamy: umyte posolone pomidory przekrojone na pół, umyte posolone pieczarki, wędlinę sojową delikatnie posmarowaną tłuszczem (masłem lub olejem) oraz pokrojone pieczywo, które można lekko posmarować oliwą (jeśli nie robimy tostów).

3 Fasolkę przygotowujemy wg instrukcji z puszki (warto zwrócić uwagę, że nie należy jej gotować, jedynie podgrzać).

4 Na patelni z niewielką ilością tłuszczu robimy jajka sadzone (pamiętamy o posoleniu i możliwości obsmażania z dwóch stron, jak ktoś nie lubi rzadkiego żółtka).

5 Tosty prażymy w opiekaczu (jeśli nie pieczemy ze zwykłego jasnego pieczywa w piekarniku). Jeśli używamy zwykłego pieczywa to można je podprażyć na patelni.

6 Podajemy wszystko razem,  najlepiej z filiżanką herbaty Earl Grey.


Uwagi i wariacje

  • Fasolkę najlepiej wybierać jakiegoś angielskiego pochodzenia lub smaku, ponieważ różnią się one trochę sosami. Idealna jest naszym zdaniem z Heinza. Bonduelle też jest bardzo dobra, chociaż smak nie do końca jest ten co trzeba. Z Dawtony jest ok. Innych nie próbowaliśmy, poza jakąś taniochą z Reala, która była paskudna (woda pomidorowa zamiast sosu).
  • Dodatkowym składnikiem może być ugotowa kasza (np. gryczana, jaglana czy kuskus) albo kaszanka wegetariańska.
  • Z pieczarek można wyciąć nóżki i piec je do góry nogami. Zrobi się w środku nich woda, która niektórym smakuje.
  • Angielskie śniadanie można też zrobić na samej patelni prażąc lub smażąc wszystko po kolei, tylko będzie to sporo więcej zabawy.

3 Comments

    1. Chyba jeszcze nigdy nie widziałem obranej pieczarki. ;-) A jakbym miał obierać to wolał bym się obyć bez nich. Serio, szkoda czasu.

  1. ja do angielskiego śniadania (zwanego przez znajomych królika kacowym ;) ) używam polsojowych parówek sojowych wędzonych, ale wędlina też moze być niezła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.