Śniadanie angielskie - jak zrobić?
1 Śniadanie angielskie to zestaw osobnych potraw, które bardzo fajnie się ze sobą komponują na jednym talerzu. Mimo tego, przygotowanie wcale nie jest trudne ani czasochłonne.
2 Do piekarnika rozgrzanego do ok. 180° (lub grilla) wkładamy: umyte posolone pomidory przekrojone na pół, umyte posolone pieczarki, wędlinę sojową delikatnie posmarowaną tłuszczem (masłem lub olejem) oraz pokrojone pieczywo, które można lekko posmarować oliwą (jeśli nie robimy tostów).
3 Fasolkę przygotowujemy wg instrukcji z puszki (warto zwrócić uwagę, że nie należy jej gotować, jedynie podgrzać).
4 Na patelni z niewielką ilością tłuszczu robimy jajka sadzone (pamiętamy o posoleniu i możliwości obsmażania z dwóch stron, jak ktoś nie lubi rzadkiego żółtka).
5 Tosty prażymy w opiekaczu (jeśli nie pieczemy ze zwykłego jasnego pieczywa w piekarniku). Jeśli używamy zwykłego pieczywa to można je podprażyć na patelni.
6 Podajemy wszystko razem, najlepiej z filiżanką herbaty Earl Grey.
Uwagi i wariacje
- Fasolkę najlepiej wybierać jakiegoś angielskiego pochodzenia lub smaku, ponieważ różnią się one trochę sosami. Idealna jest naszym zdaniem z Heinza. Bonduelle też jest bardzo dobra, chociaż smak nie do końca jest ten co trzeba. Z Dawtony jest ok. Innych nie próbowaliśmy, poza jakąś taniochą z Reala, która była paskudna (woda pomidorowa zamiast sosu).
- Dodatkowym składnikiem może być ugotowa kasza (np. gryczana, jaglana czy kuskus) albo kaszanka wegetariańska.
- Z pieczarek można wyciąć nóżki i piec je do góry nogami. Zrobi się w środku nich woda, która niektórym smakuje.
- Angielskie śniadanie można też zrobić na samej patelni prażąc lub smażąc wszystko po kolei, tylko będzie to sporo więcej zabawy.
Nieobrane pieczarki???????
Chyba jeszcze nigdy nie widziałem obranej pieczarki. ;-) A jakbym miał obierać to wolał bym się obyć bez nich. Serio, szkoda czasu.
ja do angielskiego śniadania (zwanego przez znajomych królika kacowym ;) ) używam polsojowych parówek sojowych wędzonych, ale wędlina też moze być niezła.