Soczewica po indyjsku z cebulą - jak zrobić?
1 Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i zezłacamy, pilnując aby się nie przypaliło. Przyprawiamy kurkumą, imbirem, szczyptą chili i wyciśniętym czosnkiem. Przyprawy te dajemy trochę w nadmiarze, ponieważ mają one jeszcze wypłynąć na smak soczewicy, którą dodamy później.
2 Chwilę podsmażamy i wsypujemy soczewicę. Po wymieszaniu wlewamy wodę, aby lekko zakryło naszą strawę. Dusimy około 20 minut na małym ogniu aż soczewica zmięknie. Na końcu solimy, mieszamy i gotowe. Podane można udekorować liśćmi kolendry lub pietruszki.
3 Soczewica sprawdza się jako danie samodzielne, ale równie dobrze może być częścią większego obiadu. Przykładowo można ją podać z cukinią usmażoną na jajku lub jakimiś kotletami.
Uwagi i wariacje
- Dość ważne jest, aby nie przesadzić z ilością wody, ponieważ ciężko ją na końcu odparować. Dlatego lepiej jest dolewać brakującą w czasie duszenia, niż wlać „na zapas”.
- Najważniejszymi przyprawami w tym przepisie jest imbir i kurkuma (oraz standardowo sól), więc od biedy można chili i czosnek pominąć.
- Potrawa bardzo fajnie pasuje to ugotowanych kawałków kalafiora lub brokuła.
- Polecamy również przepis na makaron z soczewicą po indyjsku i cukinią.
Przepyszne !!! Od tygodnia przyrządzam to sobie codziennie i nadal mam ochotę. :)
Całkiem nieźle komponuje się z tym jakiś ostrzejszy sos pomidorowy/paprykowy.