Sos czosnkowy – najszybszy przepis

Sos czosnkowy – najszybszy przepis - potrzebne składniki

majonez (zwykły lub wegański)

czosnek świeży

mleko (zwykłe lub roślinne)

Sos czosnkowy – najszybszy przepis - jak zrobić?

1 Kilka ząbków czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Liczba zależy od wielkości ząbków oraz od tego jak bardzo wyrazisty chcemy uzyskać sos.

2 Dodajemy majonez, aby uzyskać gęsty sos. Ilość wedle potrzeby.

3 Niewielką ilością mleka możemy sos rozrzedzić i sprawić żeby jego smak był łagodniejszy (a nie smakował jak majonez z czosnkiem).

4 Mieszamy dokładnie. Można doprawić odrobiną soli czy pieprzu.

Uwagi i wariacje

  • Dzięki takiemu doborowi składników, można zrobić bez problemu sos czosnkowy w wersji wegańskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *