Sos koperkowy - jak zrobić?
1 W szklance rozpuszczamy kostkę bulionową, lub jeśli ktoś woli, gotujemy bulion z warzyw. Zostawiamy do wystudzenia (może być ciepły, ale nie gorący).
2 Koperek szatkujemy na drobno (możemy wcześniej go opłukać i zostawić do przesuszenia — zależnie od tego skąd go mamy).
3 Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy na wolnym ogniu, wsypujemy mąkę i robimy „białą zasmażkę” (dokładnie rozcieramy składniki i podsmażamy przez minutę, nie dopuszczając do zarumienienia).
4 Do gotowej zasmażki wlewamy przestudzony bulion i intensywnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Możemy regulować gęstość sosu dolewając zimnej wody. Dodajemy poszatkowany koperek i przez chwilę gotujemy. Po zdjęciu z ognia doprawiamy solą i pieprzem, oraz łyżką śmietany. To wszystko, sos koperkowy jest gotowy.
5 Polecamy szczególnie do kotletów brokułowych.
Uwagi i wariacje
- Sos fajnie pasuje do gotowanych jajek, ziemniaków czy kuskusu.
Inne nazwy
- Sos śmietanowo-koperkowy
Pyszne !!! pozdrawiam:-)
szybko łatwo i przepysznie polecam ten sosik
Bardzo dobre! Polecam!
Bardzo fajny przepis, szybko i smacznie.
przepYsznyYYYY!!:)
Tez robie wedle wlasnego przepisu
Pretty part of content. I just stumbled upon your website and in
accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your
weblog posts. Anyway I will be subscribing in your augment and
even I fulfillment you access constantly fast.
Zrobiłam dzisiaj,przepyszny.Wreszcie utrafiłam na przepis z idealnymi proporcjami.
Super przepis, sos wyszedł przepyszny
This site was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me.
Kudos!
Super przepis,polecam goraco,bardo latwy w przygotowaniu i do tego przepyszny!!!
Super, przepyszny, dziękuje bardzo :*
hej hej, bardzo zacny przepis. mnie szczególnie przypasował do piersi z kurczaka gotowanej a potem podsmażonej. Bez tłuszczu :) W drugiej wersji dodałem do w/w około 50 ml soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i smakowało o wiele lepiej. A już szczególny szał nastąpił kiedy podałem rodzince brokuły trzyminutowe z wersją z tej stronki :) Była radość. Normalnie brokuła by nie tknęli :)
Bardzo dziękuję za przepis.
MrQ
Beznadzieja JAKA SMIETANA……
Prosilibyśmy o bardziej konstruktywną krytykę.
kto teraz uzywa kostek rosołowych ludzie opamiętajcei sie co jecie sama chemia w nich.
Hello, i feel that i noticed you visited my site thus i came to “go back the desire”.I’m trying to find issues to improve
my web site!I suppose its adequate to make use of some of your ideas!!
pyszny…dodałam tylko kilka kropli soku z cytryny ;)
Super, ale adam od samego poczatku zepsul proporcje. Nie wiem co bedzie dalej… Boje sie. Tyle czekalam na pyszny obiad, a teraz moja przyszlosc stoi pod znakiem zapytania. Co robic? Internetowicze, pomozcie. Zamiast szklanki wody on rozpuscil kostke w wiadrze wody. Nie wiem jak zyc dalej….
Jaka dokladnie smietana? 18% moze byc?
Tak, może być zarówno 12% jak i 18%, zależnie czy wolimy tłustszy i gęstszy sos czy nie.
Wyszedł idealny połączyłam z ziemniakami i klopsikami.
Ja dodaję jeszcze do sosu odrobinę musztardy , nabiera on wtedy wyrazniejszego smaku .
……dodaje 1-2 rozgniecione ząbki czosnku..poprawia smak…polecam